Weboldalunk 2022 Augusztus 18-tól megszűnik. Köszönjük az eddigi látogatásokat.Autó, Motor, Kisteherautó adás – vétel Londonban, forgalmi átíratása, műszaki vizsga, útadó, autó biztosítás, tippek és kitöltési útmutatók magyarul.

Autó adás-vételi lehetőségek Angliában

Eladó használt autót, motort, kisteherautót autókereskedéseknél, interneten vagy aukciókon érdemes keresni.
Autó adás – vételhez ismertebb oldalak pl.: facebook piactér (marketplace), Autotrader, Cargurus, ebay cars, Gumtree, Cargiant, Parkers, Vcars – AA által elismert kereskedők.

Gyors eladáshoz: némely cég azonnal megvesz bármilyen, bármennyi idős autót
pl: We Want Any Car, webuyanycar.com.


---- Hirdetés. ----Mire figyelj autóvásárláskor

Legyen az autónak kitöltetlen 2 lapos forgalmija vagyis Registration Certificate V5C, a forgalmin szereplő név és cím megegyezzen az eladó adataival pl. jogosítvány.
Alap adatokat leellenőrizheted a kormány hivatalos weboldalán, van-e rajta MOT – műszaki, Road tax – útadó.

Ami fontos, hogy legyen az autón mielőtt elindulnál vele bárhova is

  • Műszaki (MOT),
  • Útadó (Road Tax),
  • Biztosítás (Insurance), ezek nélkül szabálytalan vezetni bármilyen gépjárművet, akkor is ha aznap vetted.

Kérj előzetes árajánlatot – Quote- Confused.com árajánlat kereső odalakon.

A műszaki együtt jár az autóval, viszont az útadót és a biztosítást meg kell újítanod a neved alatt, tehát újat kell venned.


---- Hirdetés. ----További ellenőrzést HPI check-kel végezhetsz pl.:lopott, van-e rajta hitel – finance hitel megy az autóval, motorszám – VIN number, törött volt-e, futott mérföld – mileage, stb.
HPI check általában fizetős, megveheted smsben pl: 78888 számon írd be a rendszámot. Árak £3-£5 infónként, erről bővebben www.78888.co.uk de van sok más HPI check weboldal is, keresd ki google-on.

Tulajdonos váltásnál a forgalmit vagyis Registration certificate V5C kell kitölteni. Az eladó tulajdonos felelőssége, hogy online bejelentse vagy postázza az első oldalt a DVLA -nak minél hamarabb.
A vevő is bejelentheti online ugyanazon a linken vagy postázás esetében a második oldalon lévő zöld csíkot – New keeper, tartja meg, ezzel bizonyítva, hogy az autó átkerült az ő tulajdonába.

Angol autó V5c forgalmi kitöltési útmutató adás- vétel, tulajdonos váltás esetében.

Biztosítás – Insurance

Kérj előzetes árajánlatot – Quote- Confused.com árajánlat kereső odalakon.

Minden egyes személyt, aki az autót vezeti, hozzá kell adni a biztosításhoz. Biztosítás bekerül egy központi adatbázisba, amit interneten le lehet ellenőrizni ownvehicle.askmid.com.

Biztosítás ára kb £200- £2000/év között mozog, ez rengeteg mindentől függ,
pl.: autó kora, értéke, motor nagysága, tárolása, mennyit van használva egy évben mérföldben, mire van használva (ha munkába is jársz vele-commuting- akkor drágább), a biztosított személy kora, lakhelye, neme, foglalkozása, előző autóbaleset mentes biztosítás évei (Bonus), előző évek balesetei, szabálysértései, jogosítvány éveinek száma, stb.

Tipp: ha egy idősebb, vagy/és több bónusz évvel rendelkező személyt hozzá tudsz adni a biztosításodhoz, akkor az lecsökkentheti az összeget.

Ismertebb Biztosítási ár kereső oldalak:
Confused.com
​moneysupermarket.com
​comparethemarket.com
​gocompare.com
​directline.co.uk

Autómentő szolgáltatás – Breakdown cover

Biztosítók is ajánlanak ilyen szolgáltatást, de nem kötelező tőlük venni, külön cégeknél is érdemes körülnézni pl. QDOS Breakdown, AA, RAC. Bankoknál bankkártya szolgáltatásokba is felszoktak ajánlani havidíj ellenében.

Műszaki – MOT

Évente kell megújítani kb. £50 körül van egy vizsga, erről adnak VSO bizonyítványt.
VSO szám bekerül egy központi adatbázisba, amit interneten le lehet ellenőrizni MOT.
Egyik legismertebb autóműhely láncolat a KwikFit Műszaki vizsgáztatás – MOT, szervíz, gumi szerviz online foglalással.

Útadó – Road Tax

Road Tax-ot a postán vagy Buy Road Tax online lehet megújítani.
Postai megújításhoz, érvényes műszaki MOT VSO, biztosítási papír Certificate of Motor Insurance kötelező hozzá és az emlékeztető a megújításra (V11) papír-Renewal reminder, amit automatikusan kipostáznak a Road Tax lejárta előtt kb. egy hónappal vagy ha az nincs, akkor Forgalmi (V5C)- Registration Certificate -et kell bemutatni.

Internetes megújításhoz a Renewal reminder (V11) referencia száma, vagy ha az nincs, akkor a Forgalmi Registration Certificate V5C száma és a rendszám szükséges hozzá.

Mennyibe kerül? Útadó – Road Tax díj táblázat Angliában.
Általános autóknál kb £30-£300 egy évre. Fizetni havonta banki direct debit-tel vagy félévente vagy évente lehet.
2001 Március előtt regisztrált autóknál motor mérettől függ.
2001 Március 1-től regisztrált autóknál CO2 kibocsátástól függő, ez be van jegyezve a forgalmiba is.

Cím változás, elveszett forgalmi, lerobbanás esetén, forgalomból való kivonás, autó javítással kapcsolatos infóért tekintsd meg Autós ügyek Angliában cikkünket.