Weboldalunk 2022 Augusztus 18-tól megszűnik. Köszönjük az eddigi látogatásokat.Teendők lakcím változtatáskor, elveszett forgalmi – Registration Certificate vagyis V5C, Angliai utakon való lerobbanás esetén. Hogyan vonhatod ki autód a forgalomból, ha nem használod. Autó javítás és alkatrész beszerzés Londonban.

Forgalmi

Cím változás esetén köteles vagy átíratni az angol jogosítványod online vagy a D1 (motorokhoz, autókhoz), D2 (teherautókhoz) formanyomtatvány kitöltésévél postai úton.

Autó biztosításodon a biztosítódnál kell megváltoztatni a címed, telefonon vagy online.


---- Hirdetés. ----
Utalj pénzt Angliából kedvező árfolyamon az XE -vel.
Magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt.

MegnézemAutód forgalmiján a címed megváltoztathatod online vagy postai úton a régi típusú forgalminál csak a 6. részt a post code-ig csak és 8. rész első rublikáját, az új típusúnál pedig a 3.reszt kell kitölteni és elpostázni az egész V5C Registration Certificate – et a DVLA -nak minél hamarabb.

Ha elveszett, ellopták. Új forgalmit – Registration Certificate V5C igényelni online itt vehicle log book Vagy ha nem érkezett meg az új forgalmid, telefonon 0300 790 6802 vagy postai úton is lehet újat igényelni. Töltsd ki V62 V5 replacement nyomtatványt. Postázd DVLA Swansea SA99 1DD.

Egy új kérése, ha elveszett/ellopták £25-ba kerül, fizetni csekkel vagy postai utalással – postal order – lehet. Ha most vetted az autót és több mint 6 hete nem érkezett meg a forgalmi, ingyenesen igényelhetsz újat, csatold a kis zöld papírt, amit kaptál vételkor.


---- Hirdetés. ----
Ingyenes SIM kártyát rendelhetsz vagy új telefonos csomagra fizethetsz elő az EE Mobile -nál.


MegnézemLerobbanás Angliai utakon

Minden esetben érdemes kötni Breakdown Cover – autómentő szolgáltatást előre.
Ára kb £60/év. Jól ismert szolgáltatók közé tartozik a QDOS, AA, RAC.

Ha lerobbantál, az alábbiakból választhatsz segítség kérésre:

  • Felhívhatod a helyi autómentőt (car towing services) keresd ki a legközelebbit, használj google-t vagy yell.com szakmai telefonkönyvet. Kiszállási díj kb £50 + vontatás, ami kb £1.50/ mile (mérföld).
  • ​Felhívhatod a biztosítód vagy egy Breakdown Cover – autómentő szolgáltatót pl: RAC, AA, ez esetben ki kell fizetni az éves díjat + egy prémium összeget kb: £70-tól.
  • ​Felhívhatod az autópálya rendészetet (csak autópályán) Highway agency-t 08442438591 Árai: £150-tól
  • ANYVAN-nél elérhető kis költségű járműszállítás.

Európai útra némely biztosítónál külön európai biztosítást kell kérni, erről egy bizonyítvány vagyis zöld kártya (green card) is kötelező az európai úthoz, amit a biztosító ingyen állít ki. Ajánlatos európai autómentő szolgáltatás is kötni például a QDOS -nál.

Használaton kívüli autók

SORN vagyis Statutory Off Road Notification
Ha nem használod autód, kivonhatod a forgalomból, feltéve ha nem közterületen tartod, tehát nem az utcán parkolsz, hanem garázsba vagy magán behajtón/területen.

Ha közterületen tartod (utcán) akkor kötelező útadót Road Tax és biztosítást is fizetned rá.

A forgalomból kivont autóra automatikusan visszakapod az útadót, a biztosítást neked kell felmondanod és nem kell rá műszaki (MOT). Forgalomból való kivonást megteheted online Make a SORN, telefonon 0300 123 4321, vagy postai úton SORN nyomtatvány kitöltésévél.

Londoni roncstelepeken (scrap yards) megvesznek bármilyen használt autót kis pénzért.
Viszont ha az autó nem üzemképes, akkor az elvontatásáért általában fizetni kell kb £200, amit levonnak a megegyezett összegből. Legközelebbi roncstelepek Car scrap yards vagy Car & Vehicle Dismantlers kereséshez használj telefonkönyvet pl. www.yell.com vagy google-t.

Autó javítás Angliában

Legközelebbi autószerelő műhelyek (garage services), Karosszéria műhelyek (car body repairs), Gumis műhelyek (tyre fitting vagy tyre services) kereséséhez használj telefonkönyvet pl www.yell.com vagy google-t. Egyik jól ismert, árban is elfogadható hálózat KwikFit Műszaki vizsga (MOT), szerviz, gumis online foglalással.

Új és Használt alkatrészek Londonban

Londonban új autó és motor alkatrészeket vásárolhatsz online vagy helyi boltokban. Ismertebb láncolatok halfords, Euro Car PartsCar Parts 4 Less vagy új és használt alkatrészekhez online eBay, Automobile parts amazon, www.gumtree.com.

Legolcsóbban roncstelepeken szerezheted be a szükséges hozzávalót.
Legközelebbi roncstelepek Car scrap yards vagy Car & Vehicle Dismantlers kereséshez használj telefonkönyvet pl www.yell.com vagy google-t.

Továbbiak:
Autó fenntartás Londonban
Közlekedés Autóval Londonban
Magyar jogosítvány és autó használata Angliában
Jogosítvány csere Angliában
Közlekedési büntetések Angliában