Weboldalunk 2022 Augusztus 18-tól megszűnik. Köszönjük az eddigi látogatásokat.Congestion Charge (London központi behajtási díj)
Ultra Low Emission Zone (ULEZ) vagyis ultra alacsony gépjármű széndioxid kibocsájtási zónák és díjak motorkerékpárok, autók, furgonok, teherautók, stb járműveknek.
Low Emission Zone (LEZ) vagyis alacsony gépjármű széndioxid kibocsájtási zónák és díjak nagyobb gázolajjal (diesel) működő gépjárműveknek.

Dartford Charge ( Dartford híddíj)
Kamerák Londonban
Parkolás Londonban, utcai parkolás, biztonságos parkolók, lakó- és látogatói engedélyek.

Congestion Charge

Ha behajtasz London központi zónájába autóddal a hét bármely napján 7:00-22:00 óra között, akkor Congestion Charge díjat kell fizetni arra a napra.

A díj £15, ha előre vagy az nap fizeted vagy £17.50, ha 3 napon belül éjfélig bezárólag fizeted. Fizetési lehetőségekről infót lejjebb találsz.


---- Hirdetés. ----
Utalj pénzt Angliából kedvező árfolyamon az XE -vel.
Magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt.

MegnézemHa nem fizetted ki akkor £160-os büntetést, Penalty Charge Notice (PCN) értesítést fogsz kapni, amelyet £80-ra csökkentenek, ha 14 napon belül befizeted.

Motorkerékpárok, mopedek és robogók mentesülnek a díj fizetés alól.

Ha az autód vagy furgonod “elektromos”, “plug-in hibrid” vagy 75 g/km vagy annál kevesebb CO2-t bocsát ki az Euro 6 szabványnak megfelelően, akkor kedvezményben részesülsz. Az adatokat a V5C autó regisztrációs okmányán leellenőrizheted. Mindenképpen ellenőrizd le a díj fizető oldalon is: Cogestion Charge.


---- Hirdetés. ----
Ingyenes SIM kártyát rendelhetsz vagy új telefonos csomagra fizethetsz elő az EE Mobile -nál.


MegnézemCongestion charge zóna térkép (pdf)

Congestion Charge zóna térkép

ULEZ (Ultra Low Emmission Zone)

Ultra alacsony gépjármű széndioxid kibocsájtási zónák és díjak. Az ULEZ zóna ugyanazon a területen van kiszabva, mint a Congestion Charge Zóna.

ULEZ napi díj, a Congestion charge-on és LEZ charge-on (diesel teherautóknak, erről több infót lejjebb találsz) felüli díj.

Díjat fizetni akkor kell, ha a hét bármelyik napján behajtasz az ULEZ zónába és járműved nem felel meg az Ultra Low Emission (ultra alacsony szénmonoxid kibocsájtási) zóna (ULEZ) kritériumainak. A napi díj éjféltől éjfélig tart. Ha két nap alatt, például éjfél előtt és éjfél után vezetsz az ULEZ-területen, akkor két napi díjat kell fizetned.

A ULEZ napi díj £12.50 a legtöbb járműtípusra, beleértve az autókat, motorkerékpárokat és kisteherautókat (legfeljebb 3,5 tonnáig).
Napi £100 nehéz járművek esetében, beleértve a teherautókat (több mint 3,5 tonna) és buszokat (több mint 5 tonna).

Ha nem fizeted be időben a büntetés £160 motorok, autók, furgonok, kisbuszok, stb részére, és £1000 kamionok, nehéz teherautók, buszok, stb részére. Ezt felére csökkentik, ha 14 napon belül befizeted (tehát £80 vagy £500-ra csökken).

Minden eseteben nézd meg kell-e fizetned ULEZ díjat itt.
Általánosságban az alábbi ULEZ szabványoknak megfelelő járművek mentesek az ULEZ díj alól, de minden esetben ellenőrizd le, hogy kell-e fizetned.

  • Motorkerékpárok Euro 3 szabványos, általában 2007 július után regisztráltak.
  • Autók benzines Euro 4 szabványos, általában 2005 után, bár némelyek már 2001 után, gázolajos (diesel) Euro 6 szabványos autók általában 2015 szeptember után regisztráltak.
  • Furgonok (van), kisbuszok (minibus), nagyobb autók (jeep, 4×4) benzines Euro 4 szabványos általában 2006 Január után, gázolajos (diesel) Euro 6 szabványos általában a 2016 Szeptember után regisztráltak.
  • Kamionok, teherautók, buszok, egyéb nagyobb nehéz gépjárművek Euro VI szabványos, általában a 2014 után regisztráltak.

Congestion Charge, ULEZ és LEZ díjat/díjakat befizetni az alábbi módokon lehet:

  • TfL Pay to drive in London mobilalkalmazáson keresztül
  • Online Pay Charge
  • Automatikus fizetéssel. A regisztráció £10 járművenként. Regisztráció itt Auto Pay.
  • Telefonos fizetéssel 0343 222 2222 Hétfőtől péntekig: 08:00 -20:00 Hétvégén és ünnepnapokon zárva.

Térkép

ULEZ zóna térkép (406 North Circular és 205 South Circular utakon belüli)

LEZ (Low Emmission Zone)

Alacsony gépjármű széndioxid kibocsájtási zónák és díjak. LEZ zónába egész London beletartozik majdnem egészen az M25 autópályáig, LEZ térkép. Az év minden napján 24 órájában él.

Általában gázolajjal (diesel) működő nagyobb gépjárművekre vonatkozik. Nézd meg kell-e fizetned: LEZ.

Napi díja £100 nagyobb furgonok, minibuszok és £200 tehergépkocsik, buszokra. Ezen felül még ugyan úgy kell Congestion Charge-ot és ULEZ díjat fizetni mint másnak.

Fizetni online: LEZ charge vagy telefonon 0343 222 1111, nemzetközi: +44 343 222 1111 számon Hétfőtől péntekig 08:00-20:00 (Hétvégén és ünnepnapokon zárva) vagy a “TfL Pay to drive in London” mobil applikációval lehet.

A napi díjat befizetheted legfeljebb 90 nappal az utazás napja előtt vagy
a belépés napjától 3 napon belül éjfélig bezárólag.

LEZ díj fizetése nem vonatkozik átlagos autókra, kisebb furgonokra (van) 1,2 tonnásig, kisebb legfeljebb 9 személyes utasszállító kis buszokra (minibus) és motorkerékpárokra.

Dartford Charge

Az M25-ös autópálya Temze (Thames) folyó feletti átkelő híd/alagút szakaszára fizetendő díj. Motorkerékpároknak ingyenes, autóknak és kisbuszoknak £2,50/átkelés, buszoknak és teherautóknak £3,00 – £6,00 átkelésenként.

Fizetni legkésőbb az átkelést követő napon éjfélig online itt Pay Crossing Charge, telefonon: 0300 300 0120, legközelebbi Payzone boltnál vagy előfizetésnél postai úton űrlap kitöltésével lehet.

Ha nem lett kifizetve a díj £35 – £105 bírságot is kiszabhatnak.

Közlekedési kamerák Londonban

Londonban sebesség, buszsáv, piros lámpa és általános forgalmi kamerák vannak felszerelve. A sebességmérő kamerák lehetnek fix sebesség mérők vagy átlagsebesség mérők amelyek két távolság közötti átlagsebességet számítanak.

Az általános forgalmi kamerák figyelik a tilosban való megállást vagy parkolást, rossz irányba való kanyarodást, behajtást, a sárga kockában való állást a keresztutaknál, stb.  Pénzbírságot, a helyszínen igazoltató rendőrtől vagy postai úton is adhatják. További információ a közlekedési bírságokról itt.

Parkolás Londonban

Parkolás londoni utcákon általában korlátozva van. Mindig ellenőrizd a parkoló korlátozási jelző táblákat.

Mindig tilos a parkolás dupla sárga vonalon, dupla piros vonalon és leeresztett szegély mellett pl autó bejáró, járda feljáró.

Általános szabály szerint nem lehet parkolni egyes piros vonalon a kijelölt korlátozás ideje alatt, egyes sárga (single yellow line) vonalon és resident permit parkolóhelyeken (ha nincs az adott helyre engedélyed) a parkolási korlátozás időtartam alatt.

Legtöbb londoni utakon “Pay és Display” fizetős parkolás működik. Legtöbb helyen mobilalkalmazással mint PayByPhone, RingGo, Dash, PhoneAndPay, MiPermit lehet a parkolásért fizetni vagy automatákból vehetsz jegyet amit a műszerfalra kell kitenni. Az árak óránként kb £1.70 és £8 között vannak. A maximális tartózkodási idő általában 4 óra és 2 órán belül nem lehet visszatérni.

Parkoló helyek és korlátozások London központjában:

Őrzött parkolók

NCP 100 parkolót működtet Londonban (beleértve a repülőtereket is). Az árak £6.80/nap és £12.00/óra között változnak. Különleges ajánlatok, mint például a £10 12 órára elérhető előfoglaláskor. www.ncp.co.uk

Q-Park 16 parkolóhellyel rendelkezik Londonban. Az árak körülbelül £3.60 – £9.50 óránként. www.q-park.co.uk.

Parkolhatsz bevásárlóközpontok parkolójában, mint  Westfield, Elephant & Castle Shopping Center, Broadway bevásárlóközpont és King’s Mall bevásárlóközpont, valamint a legtöbb szupermarket parkolóban, mint például Tesco. Legtöbbjük fizetős, körülbelül £1/óra, némelyik viszont ingyenes. Kisebb boltok (például Lidl) parkolói is lehetnek fizetősek és parkolási időtartam is meg lehet szabva. Ezek általában csak vásárlók részére vannak, tehát érdemes valamit venni, vagy csak bemenni a boltba, hogy ez igaz legyen.

Resident Permit

Ha egy korlátolt parkolói zónában laksz, kérhetsz a helyi council-tól lakossági engedélyt – Resident Permitet ami körülbelül évi £130 (az árak kerületenként eltérőek).

Visitor Permit

Ha egy korlátolt parkolói zónában laksz, kérhetsz a helyi council-tól látogatói engedélyt – Visitor Permitet ami körülbelül 30p/óra (az árak kerületenként eltérőek). Ez lehetővé teszi látogatóid számára, hogy a korlátolt órák alatt parkoljanak a lakosoknak fenntartott-residents only parkoló helyeken.

Továbbiak:
Termékek és háziállatok behozatala
Anglia és Magyarország közötti telefonálás
Magyar jogosítvány és autó használata Angliában
Autó fenntartás Londonban