Bankszámla nyitás Angliában

Weboldalunk 2022 Augusztus 18-tól megszűnik. Köszönjük az eddigi látogatásokat.Londonban a legtöbb munkáltató banki átutalást használ bér kifizetésre. Ehhez szükséges bankszámlát nyitni. Bankszámla nyitás Londonban nem mindig egyszerű feladat az újonnan érkezőknek, ha nincs hivatalosan elfogadott Angliai lakcím igazolásuk. Van megoldás! Itt az új bankszámla nyitási lehetőség Angliában.

Angliában 2021 Január 1-től csak azok vállalhatnak munkát vagy vállalkozhatnak szabadon, akik rendelkeznek előzetesen letelepedett – Pre-settled vagy letelepedett – Settled statusszal.

2020 Január 1-től Munkavállalási vagy business engedély (vízum) szükséges bármilyen munka vállalásához vagy vállalkozáshoz az újonnan érkezőknek.


---- Hirdetés. ----Bankszámla nélkül is el kezdhetsz dolgozni, ez esetben néhány helyen készpénzben történik a bér kifizetés, de néhány helyen csekket adnak, amit csekk beváltóhelyeken lehet készpénzre váltani kb. 12%-os jutalék ellenében. Jól ismert csekk beváltó helyek – Cheque cashing service Londonban Cash Converter (www.cashconverters.co.uk)

Bankszámla nyitás

Legismertebb Fő utcai-High street Bankok : Barclays, LLoyds, Tsb, Santander, Natwest, Nationwide, HSBC, Halifax, Metro, RBS

Bankszámla nyitáshoz Londonban legtöbb bank időpontot és előzetes online regisztrációt kér.

Bankszámla nyitásához a bankok az alábbi dokumentumokat kérik általában:
Útlevél vagy Személyi igazolvány – ID-ájdí
Lakcím igazolás – proof of address, hivatalosan elfogadottak általában a víz, gáz, villany számla, önkormányzati adó számla – Council tax vagy angol jogosítvány ezen rajta van a lakcímed is. Erről bővebben Jogosítvány csere oldalunkon olvashatsz.

Ha nincs hivatalosan elfogadott lakcím igazolásod, tapasztalatok alapján egyes bankok elfogadják az alábbiakat, de egyik sem garantált bankról bankra  különbözik:


---- Hirdetés. ---- • NI – National Insurance SZÁM visszaigazolásáról szóló 3 hónapnál nem régibb levelet, próbáld meg TSB Bankot.
 • Electoral Register avagy választói névjegyzékbe való felkerülésről szóló levél a helyi önkormányzattól.
 • Bérleti szerződés ismert, jó hírű ügynökségtől.
 • HMRC adóhivatali levél. Pl: Amikor elkezdesz dolgozni az adóhivataltól kaphatsz levelet az adókódod besorolásáról – PAYE Coding Notice. Ha nem kaptál, igényelhetsz telefonon 0300 200 3300 vagy  +44 135 535 9022 számon.
 • NHS card avagy itteni Nemzeti Egészségügyi kártya, igényelni a helyi háziorvoshoz való beregisztrálással lehet. Erről bővebben a Házi orvos és Fogorvos cikkünkben olvashatsz.
 • Munkáltatói igazoló levél elismert cégektől – induction letter.
 • Személyes referencia – personal reference, ha ismersz valakit 3 éve, az bizonyíthatja lakcímedet, személyesen kell mindkettőtöknek bemenni  ismerősöd bankjához.
 • Otthoni bankszámla vagy hitel kártya kivonat otthoni címmel
 • Otthoni bankszámla vagy hitelkártya kivonat itteni címmel, át kell íratni otthon a bankodnál.

Őszintén szólva az éppen ott lévő ügyintéző hangulatától függ, hogy megnyitja-e a számlát, ha nincs hivatalosan elfogadott lakcím igazolásod. Érdemes bankból bankba járni. Belvárosi bankok talán jobban elfogadják a nem hivatalos igazolásokat is.

Elektronikus számla

Számla határok nélkül – Wise Borderless Account.

Elektronikus számla nyitásával, kapsz egy Angliai számla számot, ami egy Sort Code – Bank azonosító és egy Account number – számlaszámból áll. Erre bárki és bármely munkaadó tud utalni pénzt, fizetést ingyen.

A számlához kérhetsz egy Mastercard debit kartyát, ez egyszeri £5/€6-ba kerül, melyet ugyanúgy használhatsz mint bármilyen bank kártyát, pl. automatából való pénzfelvevés, online vagy kártyás és paypassos – contactless fizetés.

A számla megnyitása ingyenes, kb 1- 5 napot vesz igénybe. Nyisd meg számládat itt.

A kártyához hozzá adhatsz magyar forintot, eurót vagy más országbeli pénznemet, melyet átváltás után Magyarországon és Európában is ugyanúgy használhatsz mint Angliában.

Wise debit kártya díjak Angliában és az Európai Unióban

 • A kártya £5
 • Kártyával való fizetés ingyenes
 • Automatából való pénzfelvevés esetén havonta kétszer (30 naponta) legfeljebb £200-ig ingyenes, a második után £0.5 felvételenként plusz
 • Automatából való pénzfelvevés esetén havonta (30 naponta) £200 felett 1.75%
 • Átváltás díjak kb. 0,4% – 0.46%

Feltölthetős bankkártyák

Csekk beváltásánál olcsóbb megoldásként Prepaid card vagyis feltöltős bankkártya is felhasználható munkahelyi fizetés fogadásához. Par jól ismert cégek a www.pockit.com, www.monzo.com, www.monese.com

Példa egy bankszámla nyitásra