Weboldalunk 2022 Augusztus 18-tól megszűnik. Köszönjük az eddigi látogatásokat.Cégalapítás Angliában, és annak üzemeltetése lényegesen egyszerűbb, mint Magyarországon. Céget kezdeni nem olyan könnyű, mit magánvállalkozásba kezdeni, mert itt a céget meg kell alapítani és azért fizeti is kell, majd több helyen be is kell jelenteni. (HMRC, Companies House)

Ltd, azaz Limited Company, olyan mint a Kft Magyarországon, egy olyan szervezet, ami törvény szerint egy erkölcsi személy. Ez azt jelenti, hogy a cégnek rendelkeznie kell saját névvel, címmel, legalább egy igazgatóval és egy részvényessel. Szükséges egy alapító okirat, valamint a tulajdoni részek és a működési szabályok, cégvezetési feltételek részletes leírása.

Angliában 2021 Január 1-től csak azok vállalhatnak munkát vagy vállakozhatnak szabadon, akik 2020 December 31-e előtt érkeztek és rendelkeznek Pre-settled vagy Settled statusszal.


---- Hirdetés. ----2020 Január 1-től Munkavállalási engedély (vízum) vagy business vízum  szükséges bármilyen munka vállalásához vagy vállalkozáshoz az újonnan érkezőknek

 

Először is találj egy cégnevet

Nem használhatsz érzékeny szavakat vagy kifejezéseket  sensitive words or expressions lista.
Nem használhatsz olyan szavakat, amelyek kormány vagy helyi hivatalos szerv kapcsolatra utal.
Nem használhatsz bejegyzett védjegyű szavakat vagy annak hasonló változatát Registered trademark lista.
Nem használhatsz már bejegyzett cég nevével azonos vagy nagyon hasonló nevet. Például ‘Hands UK Ltd’  és  ‘Hand’s Ltd’ ugyanaz mint a  ‘Hands Ltd’ vagy például ‘Easy Electrics For You Ltd’ ugyanaz mint a ‘EZ Electrix 4U Ltd’ (Nagyon hasonló neveket csak írásban adott belegyezéssel lehet használni), itt kikeresheted van-e már olyan nevű cég regisztrálva Company house.
Végül nem használhatsz szocializálatlan szavakat, csúnya, támadó szavakat.

Üzleti neved lehet más mint a cégneved. Üzleti névválasztásra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a cégnév választásra, de még annyi jön hozzá, hogy az üzleti neved nem tartalmazhatja  ‘limited’, ‘Ltd’, ‘limited liability partnership, ‘LLP’, ‘public limited company’ vagy ‘plc’ szavakat.

Regisztrációs cím

A cég regisztrált székhelyének címe, ahova a hivatalos leveleket, csomagokat kapod például levelet a Companies House-tól, a bejegyzési hely szerinti országban kell, hogy legyen, például England and Wales-ben bejegyzett cégnek a bejegyzett székhelye Angliában vagy Wales-ben kell lennie.


---- Hirdetés. ----
Ingyenes SIM kártyát rendelhetsz vagy új telefonos csomagra fizethetsz elő az EE Mobile -nál.


MegnézemA cég regisztrációs címe (székhelye) nyilvánosan elérhető lesz az online nyilvántartásban. Használhatod irodád, üzlethelyiséged címét vagy annak a személynek a címét, aki kezelni fogja a corporation tax (társasági adót) például a könyvelőd.

Használhatod az itteni angliai címed, de legtöbb bérleti szerződés ezt nem engedélyezi. Helyette használhatsz postafiók – PO Box-ot, ha van hozzá fizikai cím és irányítószám, tehát házszám, utca, város, irányító szám. Postafiók vagyis Royal mail PO Box bérlése kb havi £32/tól vagy online virtuális postafiók vagyis postbox PO Box bérlése kb £0 – £20 havonta. Ismertebb postafiók szolgáltatók www.royalmail.com, www.ukpostbox.com

Ha nincs Angliai címed, használhatsz online virtuális iroda (virtual office) szolgáltatókat, ahova be tudod jegyezni céged székhelyét és posta továbbítási szolgáltatást is biztosítanak. Regisztrációs cím szolgáltatási árak kb évi £40 – £120.

Legtöbb virtuális iroda ajánl cégalapítási csomagokat is kb £50 – £150-ért és ha igény van rá akár óránként is bérelhető helységet üzleti találkozókra (meeting room). Jól ismert virtuális iroda szolgáltatók www.yourcompanyformations.co.uk, www.companiesmadesimple.com, thelondonoffice.com, www.registeredaddress.co.uk, www.rapidformations.co.uk, www.i-support-business.co.uk.

Alapító tagok

Egyedül is nyithatsz céget.

A vállalatnak legalább egy igazgatóval (director) kell rendelkeznie. Az igazgatóknak nem kell az Egyesült Királyságban élniük. Az igazgatók nevei és személyes adatai nyilvánosan elérhetők a Companies House-tól. Az igazgatóknak meg kell adniuk egy levelezőcímet, amely szintén nyilvánosan elérhető. Ez lehet a cég regisztrációs székhely címe is.

A cégnek legalább egy részvényesnek (shareholders) kell lennie, aki igazgató is lehet. Ha te vagy az egyetlen részvényes, akkor a cég 100% -a a tulajdonodban van. Bármennyi részvényes lehet.

Cégbejegyzés

Tehát kell hozzá:

 • Cégnév
 • Regisztrációs székhely címe
 • Igazgató (director) neve, címe, és legalább 3 az következőkből national insurance szám, születési hely, anyja leánykori neve, apja neve, telefonszám, útlevél szám.
 • memorandum of association (online jelentkezésnél ez automatikusan létre lesz hozva)
 • articles of association amibe beleírod a részesedést és egyéb szabályokat, ehhez van minta lejjebb.

Memorandum of association, ez egy minden részvényes által aláírt jogi nyilatkozat a cég alapításáról. Online regisztráláskor ez automatikusan létrehozásra kerül nem kell külön megírni. Postai regisztrációhoz használd a memorandum of association nyomtatványt.

Articles of association, írásban rögzített szabályok a cég vezetéséről az alapítótagok megegyezése alapján. Használhatod az alapszabvány modellt itt.

Ha ez mind megvan, regisztrálhatsz a cégbíróságon online itt (Companies House) vagy postán, ami után kapsz majd egy cégbizonylatot (Certificate of Incorporation), amely igazolja, hogy a vállalkozás törvényesen létrejött. Ez a bizonylat tartalmazza a bejegyzett cég nevét, megalakulás dátumát és a cégjegyzékszámot.

Online regisztrálás £12-ba kerül, amit kártyával vagy paypal-al fizethetsz. Általában egy céget 24 órán belül beregisztrálnak. Postán is regisztrálhatsz, az £40-ba kerül, és körülbelül 8-10 napot vesz igénybe.

Online regisztrációnál egyidejűleg beregisztrálsz az adóhivatalhoz (HMRC) Corporation tax (társasági adóra) és egyéniadózóként, ekkor kapod meg azt a tízjegyű UTR számot (Unique Tax Reference number), amivel a cég adóügyeit intézheted.

Továbbiak

VAT (ÁFA) Ha a cég £85000 feletti bevétellel rendelkezik, ÁFA vagyis VAT (Value Added Tax) köteles lesz és regisztrálni kell az adóhivatalnál. (HMRC)

Ha alkalmazottat foglalkoztatsz be kell regisztrálnod az adóhivatalhoz mint munkaadó. További információ az alkalmazottak felvételéről itt olvashatsz.

Ha építőiparban tevékenykedsz be kell regisztrálnod az adóhivatal Construction Industry Scheme (CIS)-re.

Önkormányzati engedélyek és regisztrációk
Némely ágazatban folytatott tevékenység esetén, engedélyt (license-t) kell kérni vagy regisztrálni kell a helyi önkormányzatnál (Council-nál).

Információ tárolás. Szabályzat megköveteli, hogy minden olyan szervezet vagy magánvállalkozó/kereskedő, aki személyes adatokat dolgoz fel (mint ügyfél, alkalmazott adatai), éves adatvédelmi díjat kell fizetnie az ICO – Information Commissioner’s Office oldalán.

Mely cég adatokat kötelező feltüntetni

Cégneved kötelező jól látható helyre kirakni a regisztrációs címre és minden egyes helyre ahol a céged üzemeltetve van, kivéve ha otthonról működteted.

Minden céges dokumentumon, hirdetésen, levélen, megrendelőn, weboldalon kötelező feltüntetni:

 • A cégneved (company’s name) limited company ‘Limited’ vagy ‘Ltd’ végződéssel,
 • regisztrációs számot (company’s registered number),
 • regisztrációs címet (registered office address)
 • regisztrálás, bejegyzés helyét (pl. England and Wales)

Az elvégzett munkáról vagy eladásról számlát (invoice) kell adnunk az ügyfélnek, de nem kell számlatömböt venni, mivel nincs. A számlák lehetnek kézzel írottak egy sima papíron, sima word dokumentumban vagy pdf formátumban, a lényeg, hogy rajtuk fel legyen tüntetve:

 • A számla egyedi sorszáma (ezt te adod meg)
 • Cég neve és címe
 • Az ügyfél neve és címe
 • Szolgáltatás, áru leírása
 • a szolgáltatás, eladás dátuma
 • kiszámlázás dátuma (the date of the invoice)
 • Kiszámlázott összeg
 • ÁFA – VAT összege, ha van
 • Teljes összeg

Könyvelés

Az adóév Angliában minden évben április 6-tól a következő év április 5-ig tart. Adóbevallást az adott adóév utáni október 5 – január 31 között kell beadni és ekkor kell befizetni egyes járulékokat és adókat is.

Ha a cégbejegyzéskor nem regisztráltál Corporation Tax-ra (társasági adóra), akkor ezt meg kell tenned az üzleti tevékenység megkezdését követő 3 hónapon belül online.

Londonban több éve működő magyar könyvelői iroda a Strike Consulting (www.akonyvelo.co.uk). Nem kötelező könyvelőt felfogadni, te is elkészítheted könyvelést és az adóbevallásokat magadnak.

ÁFA – VAT (Value added tax)

Ha az éves bevételed nem éri el a £85 000-ot, nem kötelező a VAT (ÁFA) regisztráció, habár önkéntesen regisztrálhatsz, ha szeretnél. Abban az esetben, ha 12 hónap alatt vagy egy 30 napos időszak alatt bevételed (turnover) meghaladja a £85 000 – ot, kötelező 30 napon belül VAT (ÁFA) -ra regisztrálnod az adóhivatalnál – HM Revenue and Customs. Regisztrálni online Register for VAT vagy töltsd ki az VAT registration regisztrációs lapot. Segítség a kitöltéshez (angol).

Információ tárolás

Szabályzat megköveteli, hogy minden olyan szervezet vagy magánvállalkozó/kereskedő, aki személyes adatokat dolgoz fel (mint ügyfél, alkalmazott adatai), éves adatvédelmi díjat kell fizetnie az ICO – Information Commissioner’s Office oldalán. A fizetendő díj vállalkozásod bevételétől (turnover) vagy az alkalmazottak számától függ.

 • Tier 1 szint Díja évi £40. Mikro szervezetek és kisvállalkozások amelyeknek forgalma £632 000 alatti egy pénzügyi évre, vagy legfeljebb 10 alkalmazottja van.
 • Tier 2 szint Díja évi £60. Kis- és középvállalkozások amelyeknek legfeljebb £36 millió a forgalma egy pénzügyi évre, vagy legfeljebb 250 alkalmazottja van.
 • Tier 3 szint Díja évi £2900. Többi nagy szervezetek és vállalkozások.

Önkormányzati engedélyek és regisztrációk

Némely ágazatban folytatott tevékenység esetén, engedélyt (license-t) kell kérni vagy regisztrálni kell a helyi önkormányzatnál (Council-nál). Ilyenek lehetnek például kozmetikus (beautician), köröm technikus (nail technician), masszázs terapeuta, taxis, helyiség (Iroda, bolt, szalon) használata, egyes termékek értékesítése, stb.

A szabályok eltérőek lehetnek kerületenként. Erről tájékozódni a helyi councilnál lehet. Általános tájékoztatóként itt a kormány weboldalán megnézheted milyen engedélyek kellhetnek.

Biztosítások

Employers Liability Insurance vagyis Munkáltatói felelősségbiztosítás kötelező, ha vannak alkalmazottaid. További információ az alkalmazottak felvételéről itt olvashatsz. Biztosítási árajánlatlatot (quote) Confused.com oldalán kérhetsz. Ára kb évi £40 – £150, de ettől lehet több is, vállalkozásod tevékenységétől és nagyságától függően.

Public Liability Insurance vagyis közbiztosítás nem kötelező, de ajánlott. Ez egy biztosítás a te vállalkozásod által okozott sérülés vagy rongálódás, főleg fizikai kár esetében. Biztosítási árajánlatlatot (quote) Confused.com oldalán kérhetsz. Ára kb évi £40 – £300, de ettől lehet több is, vállalkozásod tevékenységétől és nagyságától függően.

Motor Insurance vagyis gépjármű-biztosítás akkor kötelező, ha bármilyen járművet használsz. További információ a jármű fenntartásról itt olvashatsz.