Weboldalunk 2022 Augusztus 18-tól megszűnik. Köszönjük az eddigi látogatásokat.Ha tanulmányaidat Londonban szeretnéd folytatni, közel 50 egyetem és 10.000 szak közül választhatsz.

Egyetemi képzés – Undergraduate study

Árak és vízum

2021/2022 tanévtől akinek megvan a settled vagy pre-settled státusza (letelepedési engedélye) és legalább teljes 3 éve az Egyesült Királyságban lakik a kurzus kezdő napján, azok az itteni tanulói díjazás alapján fizetnek, ami évi £9250.


---- Hirdetés. ----Az újonnan érkező és a kezdőnapon 3 évnél kevesebb ideje az Egyesült Királyságban élő Európai Uniós állampolgárok az általános nemzetközi tanuló díjat fizetik ami évente kb £18000 – £38000 között mozog szaktól függően.

Akiknek megvan a settled vagy pre-settled státusz, azoknak nem kell vízum.

Újonnan érkezőknek tanulói vízumot vagyis Student Visa-t kell igényelni, amit Magyarországról legkorábban 6 hónappal vagy Angliából 3 hónappal a kurzus megkezdése előtt lehet. Kb 3 héten belül meglesz. A kurzusnak a meglévő vízum lejárata előtti 28 napon belül el kell kezdődnie, ha az Egyesült Királyságból kérvényezed a tanuló vízumot.

A student visa díja £348 Magyarországról vagy £475 az Egyesült Királyságból való jelentkezés esetén. Ezenfelül £470 healthcare surcharge vagyis egészségügyi felár is van évente, amit egybe kell kifizetni a vízum teljes időtartamára, pl.: egy 5 éves vízum esetén 5 évre előre ki kell fizetni. Jelentkezni online lehet itt Student Visa. További részletekről itt olvashatsz Tanulói vízumok.

Oktatási rendszer

Az angol egyetemi oktatás, a magyarhoz hasonlóan kreditrendszeren alapul. Diploma szerzéséhez 360 kreditre van szükség, de vannak szakok, melyek félbehagyott tanulmányoknál, egy bizonyos kreditszám megszerzése esetén, vagy ha 40 százalék alatti eredménnyel végzel, felsőfokú bizonyítványt biztosítanak.


---- Hirdetés. ----Az egyetemi szakok általában 3 vagy 4 évig tartanak nappali tagozaton (Full-time study: heti minimum 20 óra oktatás). Esti tagozaton (part-time study) minimum 30, maximum 90 kreditet kell szerezned évente.

Tanulmányaid végén, szaktól függően kétféle Diplomát – Bachelor’s degree szerezhetsz.

BA (Bachelor of Arts): ez a típusú diploma kevesebb kreditet követel meg a kötelező tárgyakból és lehetőséget ad a pontokat más tárgyakból összegyűjteni. Ehhez a diákok  szabadon, aránylag sok témakörből választhatnak. Ez a humán szakokra jellemző, mint pl művészetek, szociális szakok, idegen nyelvek, irodalom

BSc (Bachelor of Science): itt a diákok kötött programot követnek és csak minimális részben van lehetőségük választott tárgyakat felvenni. Ennek az oktatási formának ugyanis az a célja, hogy minél jobban elsajátítsák a szakmát, mind elméletben, mind gyakorlatban.
Ide tartoznak például a mérnöki, számítástechnikai, matematikus szakok.
Ezeken belül még lehet: MBBS (orvosi) , LLB (jogi) , BEng (mérnöki)

Érték alapján csökkenő sorrendben a következő eredménnyel végezhetsz:
First degree (1st)  70% vagy több
Second upper degree (2.1)  60 – 69%
Second lower degree (2.2)  50 – 59%
Third degree (3rd) 40 – 49%

Tantárgyak felvétele, vizsgák, mesterképzés

Általában minden szak kötelező és választott tárgyakból tevődik össze. Ezekre minden szemeszter elején lehet jelentkezni. Az oktatás előadásokból, interaktív foglalkozásokból és gyakorlatból áll. Minden szemeszter végén írásbeli és/vagy szóbeli, valamint beadandó tanulmány alapján kapsz értékelést.

Jelentkezési feltételek

Érettségi – Matura: Ahhoz, hogy egyetemi képzésre jelentkezhess, sikeresen el kellett végezned a középiskolát. Az érettségidet, vagy annak másolatát a jelentkezésedhez kell csatolnod. Az iskola kérhet hivatalos fordítást, ezt a UK ENIC-nél kérheted az ára kb £55.

A magyar érettségi eredmények, hogyan felelnek meg az angol A-level vagyis Advanced level GCSE vizsgáknak.

Érettségi eredmények általános angol megfelelője
A*AA – 5-ös átlag + 2db emelt szintű 5-ös.
AAA –  5-ös átlag + 1db emelt szintű 5-ös.
AAB –  5-ös átlag
ABB / BBB –  4.5-ös átlag

Nyelvvizsga: Általában egy írásbeli tesztre vagy beszélgetésre szükséges megjelenni, ami alapján az iskola felméri, hogy az angol tudásod elegendő e tervezett tanulmányaidhoz.

Ha jelentkezned kell student vízumra, kérhetnek egy Secure English Language Test – SELT angol nyelvvizsgát, amely az UK Visas and Immigration (UKVI) által jóváhagyott SELT tesztközpontokban végezhető.

Amennyiben rendelkezel nyelvvizsgával, érdemes a jelentkezésedhez csatolni. Ha nem nemzetközi a nyelvvizsgád, használj hivatalos fordítóirodát. pl: www.offi.hu, www.euforditas.hu

A jelentkezési feltételek a választott egyetemtől és szaktól is függhetnek. Orvosi szakokon és vezető egyetemeken például magasabbak lehetnek a követelmények.

Jelentkezés folyamata

A jelentkezés folyamata attól függ, hogy egyetemi, vagy mesterképzésre szeretnél jelentkezni.

Undergraduate Bachelor degreet adó szakra az UCAS (Universities and Colleges Admissions Service) weboldalán keresztül tudsz jelentkezni. www.ucas.com
Összesen 4 vagy 5 szakra jelentkezhetsz, ezek lehetnek ugyanazon vagy különböző egyetemeken.

Jelentkezési díj: Egy szakra a jelentkezés kb £20, ha több szakot is megjelölsz, akkor kb £26.

A jelentkezési határidőt az UCAS oldalán megtalálod. Ez attól függ, hogy melyik évre, illetve szeptemberben vagy januárban kezdődő szakra jelentkezel.
Ha elmulasztottad a határidőt, lehetőséged van az UCAS CLEARING-re jelentkezni, amely augusztusban esedékes, amikor az egyetemek megnyitják a jelentkezést az üresen maradt helyeikre.

Mesterképzés – Postgraduate study

Mesterképzésre csak akkor jelentkezhetsz, ha már van egyetemi diplomád. Nappali tagozaton 1 év, estin minimum 2 év alatt lehet elvégezni. Lehet oktatás és kutatás alapú (pl. doktori diploma).

Nagyobb egyetemek Londonban

1. University College London(UCL)
Idén a világ 7 legjobb egyeteme közé választották. London központjában található és nagyon népszerű a nemzetközi diákok körében. A választható irányok és szakok száma kiemelkedően sok. Az oktatás kutatás központú (research based), sok nemzetközileg elismert kutatóprofesszor lektorál itt.

2. Imperial College London
A világranglista 8. helyén áll. Főként mérnöki és természettudományi szakokat ajánl.

3. King’s College London
A 27. helyen áll a világranglistán. Népszerű a külföldi diákok körében. Humán, jogi és egészségügyi szakokat ajánl főként.

4. London School of Economics and Political science(LSE)
Az egyetlen egyetem Angliában, mely szociális tanulmányokra specializálódott. A világon a 35. helyen áll. Többek között antropológia, politika, szociológia, jog és könyvelés irányzatokból lehet választani.

5. Queen Mary, University of London(QMUL)
A 127. helyen áll a világ egyetemei között.Többnyire orvosi és fogorvosi szakokat ajánl. Kínában, Görögországban és Franciaországban is vannak kihelyezett intézményeik.

Híres egyetemek Angliában

University of Cambridge
University of Oxford
The University of Edinburgh
The University of Aberdeen

Továbbiak:
Ifjúsági és Diák kedvezmények
Diákhitel Angliában
Diákszállás Londonban