Weboldalunk 2022 Augusztus 18-tól megszűnik. Köszönjük az eddigi látogatásokat.Angliában 2021 Január 1-től csak azok vállalhatnak munkát vagy vállalkozhatnak szabadon, akik 2020 December 31-e előtt érkeztek és rendelkeznek Pre-settled vagy Settled statusszal.

2020 Január 1-től Munkavállalási vagy business engedély (vízum) szükséges bármilyen munka vállalásához vagy vállalkozáshoz az újonnan érkezőknek.

Sok nagy üzletlánc piaci standon kezdett, úgy mint a Tesco és a Mark and Spencer.


---- Hirdetés. ----
Utalj pénzt Angliából kedvező árfolyamon az XE -vel.
Magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt.

MegnézemHa szeretnél piacon árulni és a saját főnököd lenni, itt egy rövid tájékoztató, hogy mit kell tenned.

  1. Először is döntsd el mit szeretnél árulni.
  2. Ha nem te csinálod a termékeidet, találj egy jó nagykereskedőt (régiségekre és a kézműves dolgokra nagy a kereslet). Ismertebb nagykerek Londonban például Makro (magyarországon Metro, www.makro.co.uk), Costco (costco.co.uk), vagy keress ki egyet google-on vagy yell.com telefonkönyvben wholesale, wholesalers, cash and carry címszavak alatt.
  3. Keresd meg a neked megfelelő piacot. (például ha régiségeket árulsz keress olyan piacot, ami erre specializálódik)
  4. Regisztrálj magánvállalkozóként az HMRC-nél. Ha van alkalmazottad, regisztrálni kell munkáltatóként (employer) is. Ez ingyenes. További infót a regisztrációról itt, a munkáltatóként való regisztrációról itt olvashatsz.
  5. Rendezd el a jogi dolgokat. Engedélyeket, bizonyítványokat, biztosításokat. Ezekről további infót lejjebb találsz.
  6. Reklámozd magad. Alap marketingről bővebben itt olvashatsz.

Engedélyek (Licence) és Bizonyítványok

Piaci árus engedély

Vannak olyan piacok, amiket a helyi önkormányzat irányít, de vannak olyanok is amik magán kézen vannak. Ha önkormányzat (council) által irányított piacra jelentkezel, kérned kell tőlük piaci stand engedélyt (market stall licence) vagy utcai kereskedő engedélyt (street trader licence). Ennek ára kerületenként változik kb. £50- £150 kerül évente.

Napi díj

Továbbá minden piacért fizetni kell napi díjat. Az ár változó kb £10 – £60, attól függ melyik piacon, melyik napon, mit árulsz. A piacoknak van saját weboldala, ahol részletesen le vannak írva az árak.

Élelmiszer higiéniai bizonyítvány

Ha élelmiszert értékesítesz, ingyenesen regisztrálni kell a helyi council (önkormányzati hivatal) környezetvédelmi és egészségügyi osztályánál –local environmental health service- legalább 28 nappal az értékesítés megkezdése előtt. Ehhez kelleni fog egy legalább a 2-es szintű élelmiszer higiéniai bizonyítványt -Level 2 food hygiene certificate -, ami kb. £12 – £60 kerül. Ha vannak alkalmazottaid nekik is el kell végezniük a tanfolyamot. Semmi nem szükséges hozzá, a kurzust elvégezheted interneten keresztül például leardirect.com, reed.co.uk. Példa a food hygiene előírásokra.

Veszélyes anyagok (tisztító szerek) kezeléséről bizonyítvány

Szükséged lesz még az egészségre veszélyes anyagok teljes körű ellenőrzésére bizonyítvány vagyis COSHH certificate. Ezt neked kell folyamatosan vezetned egy mappába. Elvégezhetsz egy tanfolyamot, amit megtehetsz interneten keresztül, kb. £13 – £60 kerül. Tanfolyamokat kikeresheted például itt reed.co.uk. Ez igazán akkor szükséges, ha vannak alkalmazottaid. Példa a veszélyes anyagok kezelési előírásokra.


---- Hirdetés. ----Biztosítások

Kérd meg az általános felelősségbiztosítást – Public liability insurance-, enélkül nem lehet piacon dolgozni. Ennek ára körülbelül £59 – £68 egy évre, attól függően hány fontra szeretnéd kötni. Árajanlatokat (Quote) Confused.com oldalán kérhetsz.

Ha van alkalmazottad, meg kell kérni a munkáltatói felelősségbiztosítást is – Employer Liability Insurance– ennek ára kb £34 egy évre. Árajanlatokat (Quote)  Confused.com  oldalán is kérhetsz (ez már benne van a Public Liability Insurance-ban egyben).

A biztosítás megkötéséhez semmi nem szükséges, csak tudnod kell melyik piacon fogsz kereskedni. További információt a www.cmtia.co.uk oldalon olvashatsz. Itt meg is kérheted a biztosításokat.

Sok sikert a piaci standod felállításához.

London 10 leghíresebb piaca: Camden Market, Old Spitalfieldés Market, Covent Garden Market,  Portobello Road Market, Greenwitch Market, Bricklane Market, Borough Market, Broadway Market, Coloumbia Road Flower Market, Brixton Village and Market Row.

Továbbiak:
Marketing alapok
Magánvállalkozás Angliában
Alkalmazott felvétele
Munkajogok Angliában
Bankszámla nyitás Angliában
Pénzutalás Magyarországra