Weboldalunk 2022 Augusztus 18-tól megszűnik. Köszönjük az eddigi látogatásokat.A tolmácsolás nem egy egyszerű feladat, de ha szereted a kihívásokat, az izgalmakat és beszélsz két nyelvet tökéletes szinten, akkor te is elkezdheted ezt a csodálatos karriert.

Angliában 2021 Január 1-től csak azok vállalhatnak munkát szabadon, akik 2020 December 31-e előtt érkeztek és rendelkeznek Pre-settled vagy Settled statusszal.

2020 Január 1-től Munkavállalási engedély (vízum) szükséges bármilyen munka vállalásához vagy vállalkozáshoz az újonnan érkezőknek.


---- Hirdetés. ----
Utalj pénzt Angliából kedvező árfolyamon az XE -vel.
Magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt.

MegnézemA tökéletes nyelvtudás sajnos nem elég ehhez a munkához, ezen felül a tolmácsoknak alapos ismeretséggel kell rendelkezniük mindkét kultúráról, hagyományról és mindkét ország rendszeréről. Ennek is, mint minden munkának vannak hátrányai és előnyei.

Hátrányai, hogy a tolmácsok sokszor nyomás alatt dolgoznak, sokat kell utazniuk és a nap bármely órájában behívhatják Őket dolgozni.
Előnyei, hogy nincs két egyforma munkanap, a feladatok gyakran izgalmasak, a témák változatosak és állandóan emberek között mozognak, beszélgetnek.

Mary Ward Centre (www.marywardcentre.ac.uk) egy nagyon népszerű iskola a tolmácsok között.

A tolmácsoláshoz el kell végezni a Developing Your Skills as a Community Interpreter Level 2, majd a Community Interpreting Level 3 Certificate kurzust. (ez magyarországi középiskolai végzettségnek felel meg). Ezzel már elkezdhetsz dolgozni Business, Council, NHS, stb területeken. Mindkét kurzus 3 hónapot vesz igénybe, a Level 2  £290-ba, a Level 3 £724-ba kerül.

Ha a Level 3 végzettséget megszerezted és van legalább egy éves tolmács tapasztalatod, elvégezheted a Preparation for the Diploma in Public Service Interpreting (DPSI) Law Option Level 6 kurzust. (ez már a magyar egyetemi alapdiplomának felel meg). Ezzel a végzettséggel lehet bíróságon és rendőrségen tolmácsolni. Ez a kurzus 6-12 hónapot vesz igénybe, az ára £1434. Ezen felül, a kurzus elvégzése után 6 vizsgát kell letenni, ez £182 vizsgánként.


---- Hirdetés. ----Magyarországon szerzett nyelvészeti diplomát sok ügynökségen elfogadnak. Ha a magyar diplomádat szeretnéd használni, akkor azt hitelesíttetni kell a www.naric.org.uk oldalán. Irataid beküldheted online, vagy postán, de mindenképp csak másolatokat küldj. A hivatalosításnak az ára £59.40 és körülbelül 10-15 munkanapot vesz igénybe.

A tolmácsok alap órabére £16-20 között mozog, plusz útiköltség. Az NHS (National Health Service) is hirdet felvételt tapasztalt tolmácsoknak három évente. A felvételi eljárás 6 hónapot vesz igénybe, a fizetés £30-60 között mozog. A bírósági és rendőrségi munkák elérhetik a £100-os órabért.

A tolmácsok magánvállalkozóként dolgoznak, ügynökségeken keresztül. Magánvállalkozási regisztrációról itt olvashatsz további infót. Az ügynökségekhez való jelentkezés után át kell esni egy felvételi eljáráson, ahol letesztelik az angol tudásodat és elvégzik a hivatalos papírmunkákat.

Minden tolmácsnak meg kell kérnie az erkölcsi bizonyítványt a munkáltatón (ügynökségen) keresztül. Ez £44-ba kerül az első évben, majd minden évben meg kell hosszabbítani, ami £13-ba kerül. Ez kötelező a munkavállaláshoz. Biztosítás is kötelező, ezt a munkáltató szokta állni és intézni. További infót magyar és angol erkölcsi bizonyítványról itt olvashatsz.

Néhány tolmács ügynökség Londonban:
OnCall
The Big word
Language Line
Language Direct LTD
Language Direct