Weboldalunk 2022 Augusztus 18-tól megszűnik. Köszönjük az eddigi látogatásokat.Minden helyi önkormányzatnak törvényi kötelezettségei vannak a háztartási hulladék gyűjtésére. A nem újrahasznosított hulladékot általában a hatóság által meghatározott napokon, hetente gyűjtik. Fontos tudni a hulladékgyűjtés időpontját és napjait, mivel büntetést kaphatsz a hulladék rossz időben való kihelyezéséjért.

A legtöbb kerület most már kiad olyan kétkerekű kukákat, mint Magyarországon is vannak. Egyet a mindennapi hulladéknak, egyet pedig az újrahasznosítható hulladéknak. A kerti hulladéknak külön kukája vagy zsákja van.

Minden kerületnek rendelkeznie kell legalább egy újrahasznosító hulladék központtal, (recycling centre) ahova elviheted az újrahasznosítható hulladékodat. A személyautóval történő hulladéklerakat a kerületben élőknek ingyenes. Furgonnal és teherautóval szállított hulladék a kerületben lakók számára limitált és/vagy fizetős legtöbbször előfoglalás szükséges. Árak körülbelül £160 fuvaronként. Keresd ki a hozzád legközelebb esőt Recycling centre.


---- Hirdetés. ----Nagyobb háztartási cikkek, mint hűtő, mosógép, kanapé elszállítása legtöbb önkormányzat (council) által kb £40 – £70-ba kerül három darabra, de van ahol ingyenes. Le kell hozzá foglalni az időpontot, amit az alábbi linkre kattintva megtehetsz Helyi elszállító.

Ha van olyan háztartási cikked, ami még jó állapotban van, azt ingyen odaadhatod rászoruló családoknak. Ehhez használhatod a British Heart Foundation (www.bhf.org.uk) szolgáltatását. Ingyenesen elszállítják a már nem használt háztartási cikkeket, csak időpontot kell foglalni velük a web lapukon keresztül.

Használt ruháidat beadhatod jótékonysági (charity) boltokba.

Használt működő telefont, xbox, playstation, nintendo stb conzolokat és játékokat eladhatod használt játék boltoknak pénzért. Pl: MMP (www.musicmagpie.co.uk), Cex, Game (www.game.co.uk),

Azoknak a boltoknak, amik több, mint 32kg elemet adnak el egy évben, rendelkezniük kell elem gyűjtő ponttal, ahova a már nem használt elemeidet leadhatod. Mobil telefonok, laptopok, hordozható kamerák, elektromos fogkefék és elektromos borotvák akkumulátorait is leadhatod itt.


---- Hirdetés. ----Építkezési és nagy mennyiségű háztartási hulladéknál érdemes konténert (skip) rendelni. Ára kb £70 – £300 hetente, ez függ a méretétől is. Lerakási engedély (permit) kell hozzá a counciltól, ezt általában a konténer szolgáltató kéri meg. Keress ki a legközelebbit google-on vagy telefonkönyvben pl: www.yell.com

Veszélyes hulladék és festék elszállításáért lépj kapcsolatba a helyi council Hazardous waste collection csapatával.

Ha valakit felfogadsz, hogy szállítsa el a hulladékodat, bizonyosodj meg benne, hogy követi az előírásokat, különben te is mint felfogadó büntetést kaphatsz.