Weboldalunk 2022 Augusztus 18-tól megszűnik. Köszönjük az eddigi látogatásokat.Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét a Koronavírus Covid-19 terjedése idején fontos megjegyezni, hogy Aki tünet mentes az is lehet hordozó!! Attól is el lehet kapni és az már nem garantált hogy az a másik személy is tünetmentes lesz! A vírus állítólag akár több napig is megélhet tárgyakon.

Kötelező maszk használata

Közlekedési járművön (metró, busz, villamos, vonat, stb) kötelező a maszk vagy orrot és szájt eltakaró kényelmes lélegzést biztosító szövet anyag viselése.

A maszkot mindennap (ha sokat használod naponta többször is) cserélni, tisztán felvenni szükséges.

Fontos!

Ha tüneteket észlelsz, mint
újonnan előjött folyamatos köhögés,
nehéz légzés 
37,5-nél magasabb láz vagy
szaglás és ízlelés megszűnése

saját magadon vagy ha lakótársadon, kérlek kövesd a brit kormány előírását és maradj otthon 7 napig vagy amíg a teszt eredménye megérkezik.

Ingyenes teszt

Ingyenes PCR tesztet szükséges készíttetni, (ha lakótársadnak vannak tünetei, te is készíttethetsz tesztet) ez lehet személyesen bármelyik teszt állomáson vagy házhoz rendelni. Mindkettőt online tudod lefoglalni az alábbi linken: NHS Coronavirus test.

Ingyenes gyorsteszt (lateral flow) mindenki számára elérhető akinek nincsenek tünetei. Otthonra is rendelhetsz ingyenesen itt order test. 7 tesztet adnak, heti kétszer kell tesztelni otthon magadnak, ezt be is kell online jelenteni, egy háztartásba többen is tesztelhetnek.

További vizsgálathoz és tanácshoz az NHS által ajánlott online az 111 NHS weboldalt lehet használni. Ha tüneteid súlyosbodnak vagy nem javulnak hívd az 111-es telefonszámot vagy ha életveszélyes státuszba kerülne bárki hívd a mentőket a 999-es telefonszámon.

Általános lázcsillapításhoz Paracetamol ajánlott, hacsaknem az orvos másképpen nem rendeli. Sok pihenés, tea, víz, folyadék ivás és szellőztetés ajánlott a tünetek kezelésére.

Hogyan lehet megelőzni?

Higiénia, gyakori kézmosás szappanos vízzel minimum 20 másodpercig vagy használj minimum 70%-os alkohol tartalmú kézfertőtlenítő gélt. Főként egyből amikor hazaérsz vagy munkába érsz, orrfújás, tüsszentés vagy köhögés után, evés vagy ételhez érés előtt és után.

Ne nyúlj a szemedhez, szádhoz, ne piszkáld az orrod, füled, arcod.

Orrfújás, tüsszentéshez vagy köhögéshez használj zsebkendőt, amit azonnal dobj ki a szemétbe, vagy ha nincs zsepid tedd a szád elé a könyököd, mosd le amint lehet.

Ruhákat minimum 60 fokon érdemes kimosni vagy használj ruha fertőtlenítőt.

Tarts legalább 1 méter távolságot mindenkitől, mindig, mindenhol.

Ha bármit kapsz bárkitől mosd le meleg szappanos vízzel vagy alkoholos fertőtlenítővel.

Vigyázzunk magunkra és egymásra.

Továbbiak:
Orvosi ellátás Angliában
Mentális és lelki támogatások Angliában
Házi orvos és Fogorvos Angliában
Angol szavak orvosi vizsgálathoz