Weboldalunk 2022 Augusztus 18-tól megszűnik. Köszönjük az eddigi látogatásokat.Első lépések magánvállalkozás megnyitására Angliában (Sole Trader – Self-employed)
Ha mar eldöntötted, hogy magánvállalkozó szeretnél lenni, először is készülj fel a vállalkozás beindításara. Találj megfelelő nevet, nézd meg kell-e regisztrálnod áfára vagy adatfeldolgozóként, kell-e biztosítás, készítsd el az árazást. A hivatalos regisztrációt az adóhivatalhoz a vállalkozás megnyitása után is megteheted.

Angliában 2021 Január 1-től csak azok vállalhatnak munkát vagy vállalkozhatnak szabadon, akik 2020 December 31-e előtt érkeztek és rendelkeznek Pre-settled vagy Settled statusszal.

2020 Január 1-től Munkavállalási vagy business engedély (vízum) szükséges bármilyen munka vállalásához vagy vállalkozáshoz az újonnan érkezőknek


---- Hirdetés. ----Regisztrálás

Ha már megnyitottad vállalkozásod, akkor minél előbb, maximum 3 hónapon belül, regisztrálj be az adóhivatalhoz – HM Revenue & Customs vagyis HMRC.
Regisztráláshoz kelleni fog a National Insurance számod, személyes adataid, vállalkozásod adatai pl: cím, mikor kezdted el stb. Regisztrálni online, önálló vagy partner (partnership) vállalkozásokra, itt HMRC self-employment registration lehet.
Regisztrálás után, kapni fogsz egy UTR (Uniqe Taxpayer Reference) adószámot, ez kell majd a későbbi adóbevallásodhoz.

Névválasztás

Vállalkozásod futhat a saját neved alatt vagy üzleti név alatt. Számláknál, hivatalos levekben kötelező feltüntetni neved és az üzleti nevet is (ha van). Üzleti név adásánál figyelj oda, hogy a szabályok szerint válaszd ki a megfelelő nevet.

Név választás szabályai
Az üzleti név nem tartalmazhat ‘Limited,’ ‘Ltd’, ‘public limited company,’ ‘plc,’ ‘limited liability partnership,’ ‘LLP’ szavakat ezek cég típusok, mint otthon például a kft.
Nem használhatsz érzékeny szavakat vagy kifejezéseket sensitive words or expressions lista
Nem használhatsz olyan szavakat, amelyek kormány vagy helyi hivatalos szerv kapcsolatra utal.
Nem használhatsz bejegyzett védjegyű szavakat vagy annak hasonló változatát Registered trademark lista
Nem használhatsz már bejegyzett cég nevet, itt kikeresheted van-e már olyan nevű cég regisztrálva Company house
Es végül nem használhatsz szocializálatlan szavakat, csúnya, támadó szavakat.

Adózás és könyvelés

Az adó év Április 6-tól következő év Április 5-ig tart.
Adóbevallást – self-assesment az adott adóév után következő év Január 31-ig kell beadnod online és jövedelmed után befizetned az adót, Class 4 és Class 2 National Insurance-t vagyis TB-t.

Tehát, ha például 2018 Április 6 után, mondjuk 2018 Július 1-én nyitottad vállalkozásod, akkor ennek az adóévnek majdcsak 2019 Április 5-én lesz vége, és ehhez az adóbevallást 2020 Január 31-ig kell benyújtani online.


---- Hirdetés. ----Londonban több éve működő magyar könyvelői iroda a Strike Consulting (www.akonyvelo.co.uk). Nem kötelező könyvelőt felfogadni, te is elkészítheted könyvelést és az adóbevallásokat magadnak.

ÁFA – VAT (Value added tax)

Ha az éves bevételed nem éri el a £85 000-ot, nem kötelező a VAT (ÁFA) regisztráció, habár önkéntesen regisztrálhatsz, ha szeretnél. Abban az esetben, ha 12 hónap alatt vagy egy 30 napos időszak alatt bevételed (turnover) meghaladja a £85 000 – ot, kötelező 30 napon belül VAT (ÁFA) -ra regisztrálnod az adóhivatalnál – HM Revenue and Customs. Regisztrálni online Register for VAT vagy töltsd ki az VAT registration regisztrációs lapot. Segítség a kitöltéshez (angol).

Információ tárolás

Szabályzat megköveteli, hogy minden olyan szervezet vagy magánvállalkozó/kereskedő, aki személyes adatokat dolgoz fel (mint ügyfél, alkalmazott adatai), éves adatvédelmi díjat kell fizetnie az ICO – Information Commissioner’s Office oldalán. A fizetendő díj vállalkozásod bevételétől (turnover) vagy az alkalmazottak számától függ.

  • Tier 1 szint Díja évi £40. Mikro szervezetek és kisvállalkozások amelyeknek forgalma £632 000 alatti egy pénzügyi évre, vagy legfeljebb 10 alkalmazottja van.
  • Tier 2 szint Díja évi £60. Kis- és középvállalkozások amelyeknek legfeljebb £36 millió a forgalma egy pénzügyi évre, vagy legfeljebb 250 alkalmazottja van.
  • Tier 3 szint Díja évi £2900. Többi nagy szervezetek és vállalkozások.

Biztosítások

Employers Liability Insurance vagyis Munkáltatói felelősség biztosítás kötelező, ha vannak alkalmazottaid. További információ az alkalmazottak felvételéről itt olvashatsz. Biztosítási árajánlatlatot (quote) Confused.com oldalán kérhetsz. Ára kb évi £40 – £150, de ettől lehet több is, vállalkozásod tevékenységétől és nagyságától függően.

Public Liability Insurance vagyis közbiztosítás nem kötelező, de ajánlott. Ez egy biztosítás a te vállalkozásod által okozott sérülés vagy rongálódás, főleg fizikai kár esetében. Biztosítási árajánlatlatot (quote) Confused.com oldalán kérhetsz. Ára kb évi £40 – £300, de ettől lehet több is, vállalkozásod tevékenységétől és nagyságától függően.

Motor Insurance vagyis gépjármű-biztosítás akkor kötelező, ha bármilyen járművet használsz. További információ a jármű fenntartásról itt olvashatsz.

Önkormányzati engedélyek és regisztrációk

Némely ágazatban folytatott tevékenység esetén, engedélyt (license-t) kell kérni vagy regisztrálni kell a helyi önkormányzatnál (Council-nál). Ilyenek lehetnek például kozmetikus (beautician), köröm technikus (nail technician), masszázs terapeuta, taxis, helyiség (Iroda, bolt, szalon) használata, egyes termékek értékesítése, stb.

A szabályok eltérőek lehetnek kerületenként. Erről tájékozódni a helyi councilnál lehet. Általános tájékoztatóként itt a kormány weboldalán megnézheted milyen engedélyek kellhetnek.

Árazás

Ehhez először is készíts egy piacfelderítést. Ki mennyiért vállal hasonló jellegű szolgáltatást a környékbe. Nézz körül hirdető oldalakon pl: www.gumtree.com, keress ki hasonló cégeket google-on vagy telefon könyvből pl: www.yell com nézd meg az ár listájukat.

Gondold végig a folyamatot, milyen szerszámokra, anyagokra van szükséged, mi mennyibe kerül, milyen gyakran kell újat venni.
Szállítási költségek, ha gépjárművet is használsz, mennyi a biztosítás, üzemanyag, egyéb fenntartási költsége.
Ha alkalmazottaid is vannak, számolnod kell az alkalmazotti biztosításra is a béren felül, plusz egyéb üzleti biztosítások, adók stb
Mennyi a reklámokra, hirdetésekre fordított összeg, telefonszámla stb.
és persze a legfontosabb a saját munkabéred.

Ezekből kalkuláld ki mennyit kellene hetente keresned, a kijött összegből próbálj egy jó óra bért, napi bért vagy heti bért kiszabni magadnak, ami alapján arázod az ügyfeled.

Ha már megvan minden a vállalkozásodhoz, jöhet a reklámozás. Erről bővebben a Marketing Alapok cikkünkben olvashatsz. Ha szeretnél alkalmazottat felvenni itt olvashatsz további infót.