Weboldalunk 2022 Augusztus 18-tól megszűnik. Köszönjük az eddigi látogatásokat.London jól kiépített Metró hálózattal rendelkezik. Nyitvatartási idők vonalanként különböznek. Menetjegyekről és jegyárakról további infót lejjebb találhatsz.

Nyitvatartási idő Hétfőtől Szombatig kb. reggel 5.00- éjjel 01.00 óráig,
Vasárnap kb. reggel 7.00- éjjel 12.30-ig. A péntek és szombati non-stop éjszakai metrók jelenleg nem járnak további értesítésig.

Térképek és Menetrendek
Metró Menetrendek – Timetables
Metró Térkép – Tube Map
London Overground (LOROL) Térkép – LOROL Map,  Menetrendek – LOROL Timetables
Docklands Light Railway (DLR) Térkép – DLR Map, Menetrend – DLR Timetable
TFL Rail Térkép – TFL Rail map,  Menetrend – TFL Rail Timetable
Vonattal Londonban Térkép – National Rail and Tube Map, Menetrendek – National Rail Timetables


---- Hirdetés. ----Hasznos
Vonal zárások vagy hétvégi felújítási munkálatok gyakoriak egyes vonalakon, érdemes utána nézni utazás előtt – Status Update
Élő érkezési infó – Live arrivals
Utazás tervező – Journey Planner
Utazás tervező vonattal – National Rail Journey Planner
Élő érkezési vonat infó – NR Live departure board
Hasznos mobil applikációk Tfl Go (hivatalos Transport for London app), National Rail.

Jegyek

London metró és vonat hálózata 6 zónára van felosztva, plusz 7,8,9,A,B,C a Londonon kívüli részekre ahova még érvényes az Oyster kártya vagy Contactless fizetési eszköz ami lehet Paypasszos vagyis Contactless bankkártya, Apple Pay, Android Pay mobil applikációk ezeket is Contactless-nek számítanak.
Jegyárak legfőképpen zónáktól függnek.

Jegyárak és bérletek Londonban

£2.40 Oyster kártyán vagy Contactless-el egy útra – pay as you go – 1-es zónára, további zónákra jegykereső – Single fare finder

Oyster kártyára lehet tölteni pénzt Online – Top Up Oyster, Metró és vonat állomások jegykiadó automatáiból, Visitor Centre-nél, kisboltokban Oyster Ticket Stop és vonat állomások pénztárainál vagy felöltéshez, megtett utazások listájának megtekintéséhez töltds le a hivatalos TfL Oyster and contactless app-ot (Transport for London).

Részletesebben az Oyster kártya használatáról itt olvashatsz.


---- Hirdetés. ----
Ingyenes SIM kártyát rendelhetsz vagy új telefonos csomagra fizethetsz elő az EE Mobile -nál.


Megnézem£7.40-tól Oyster vagy contactless napi maximum összeg – daily cap 1-2 zónára.
Ha egy napon belül a megtett utazásaiddal eléred a napijegy árát, akkor arra a napra már nem vesz le több pénzt a kártyádról, tehát napijeggyé válik, feltéve, hogy be és ki érinted touch in – touch out minden alkalommal, ha már az egyiket kihagyod, elveszik a napi jegyed, plusz levonja az adott utazás teljes árát, ami csúcsidőben £8.60

£5.50 -tól van metróra papírjegy egy útra – single. Kaphatók metró állomások jegykiadó automatáiból. Csak a vásárlás időpontjában és helyén lehet felhasználni, előre megvenni nem lehet.

£11-től van metróra papír napi retúrjegy – Day return. Aznapi oda-vissza jegy. Az utazást a vásárlás időpontjában és helyén lehet csak elkezdeni. Megvenni metró állomások jegykiadó automatáiból lehet.

£13.90 Papír napijegy – Day Travelcard – reggel 09.30 után 1-6 zónákra. Metró és vonat állomások jegykiadó automatáiból, Visitor Centre-nél, kisboltokban Oyster Ticket Stop és vonat állomások pénztárainál lehet vásárolni.

£37 hetibérlet – weekly Travel card. 1- 2 zónákra. Heti jegy Contactless-el – weekly cap. Ha Hétfőtől Vasárnapig ugyanazt a Contactless bankkártyát, Apple Pay vagy Android Pay-t használod és a megtett utazásaiddal eléred a heti bérlet árát, akkor az után már nem vesz le több pénzt a kártyádról arra a hétre, tehát heti bérletté válik, feltéve, hogy be és ki érinted touch in – touch out minden alkalommal. (oysterre hetibérletet kell feltölteni előre, weekly capping nincs).

Felnőtt napijegy, heti, havi bérlet árak 2021 – Adult fares 2021

Heti, havi bérletet Oyster kártyára lehet tölteni Online – Top Up Oyster, Metró és vonat állomások jegykiadó automatáiból, Visitor Centre-nél, kisboltokban Oyster Ticket Stop agy felöltéshez, megtett utazások listájának megtekintéséhez töltds le a hivatalos TfL Oyster and contactless app-ot (Transport for London). Vonat állomások pénztárainál Oystert tölteni vagy papír bérletet is lehet vásárolni.

Vonatjegyeket online – Train tickets, vonat állomások jegykiadó automatáiból és pénztárainál lehet megvásárolni. Metró jegykiadó automatából is elérhető viszont korlátozott opciókkal.

Jegyhasználat Londonban

Csúcsidő Papír és Oysteren, Contactless-en Hétfőtől Péntekig délelőtt 6.30-9.30-ig tart. Papírjegyen csak délelőtti csúcsidő van. Oysteren, Contactless-en délutáni csúcsidő 16.00-19.00 óráig tart. Oysteren, Contactless-el való beérintéskor – touch in-, az árat, az utazás megkezdésének ideje alapján számítják.

Bármilyen zónás napi, heti, havi, éves bérletet – travel kártyát használhatsz buszon és villamoson, pl. ha 2-3 zónás travel kártyád van, használhatod buszon London egész területén, belvárosban is.

A jegyek és bérletek érvényesek a lejárat utáni napon reggel 04.29 óráig (beérintés időpontja oysteren és contactless-en). Tehát éjfél után éjszakai buszokon, metrókon is használhatod.
Jó tudni, ha heti, havi bérletet veszel, éjfél és 0430 óra között, alapból előző napi dátumot számítja kezdési időnek.

Egy Oyster kártyával vagy Contactless-el csak egy személy fizethet. Mindenkinek külön saját utazó kártya vagy jegy szükséges.
Magyar vagy nemzetközi diákigazolványra nem jár kedvezmény.

Metrón és buszon felnőtt társaságában egy gyermek 11 éves kor alatt ingyen utazhat.
11- 15 évesig gyerekjegy – Child ticket- szükséges.
Vonatra 3 – 15 éves korig gyerekjegyet kell vásárolni.

Oysterrel  és Contactless-el az utazás megkezdésekor be kell érinteni -touch in- és az egész utazás végén, ki kell érinteni – touch out, még akkor is, ha a kapuk nyitva vannak vagy nincs kapu amin át kell menni. Ilyenkor a sárga leolvasót kell megkeresni és érinteni.
Be és ki érintéseknek –touch in and touch out– párba kell lenniük.
Ha valahol nem érintettél be vagy ki, akkor akár legfeljebb £14.70-et is fizethetsz egy útra.

Ha metróról vonatra átszállsz és Pay as you go Oystert vagy Contactless-t használsz utazásodhoz, de közben ki kellett érinteni – touch out – a metróból, akkor ez esetben ha 10 percen belül beérintesz – touch in – a vonatra és persze majd az utad végén ki- touch out – akkor ez a két út egynek fog számítani.

Átszállásnál 1-es zónán való áthaladás esetében nem kell külön közben érinteni- touch. Csak abban az esetben kell a rózsaszín -pink reader- leolvasót átszálláskor érinteni, ha nem 1-es zónán keresztül utazol, ezzel jelezve, hogy körbe mentél kikerülve az 1-es zónát. Minden esetben az egész utazás végén ki kell érinteni a kapun vagy sárga leolvasón-touch out. Papírjegy tartalmazza az átszállást, nem kell vonalanként külön venni.