Jelenleg úgy néz ki, hogy Anglia 2020 Január 31.-én lép ki az Európai Unióból. Ez persze még változhat. Az, hogy megegyezéssel, vagy anélkül lép ki ugyanolyan rejtély.

Ha Anglia megegyezéssel lép ki az EU-ból, 2021-ig semmi nem fog változni a beutazásoddal kapcsolatban. Jöhetsz-mehetsz, dolgozhatsz vízum nélkül.

Ha Anglia megegyezés nélkül lép ki az EU-ból

Akkor sem változik semmi, jöhetsz-mehetsz, dolgozhatsz, tanulhatsz mindaddig, amíg a szabad mozgást (free movement) engedélyezik.


---- Hirdetés. ----
Utalj pénzt Angliából kedvező árfolyamon az XE -vel.
Magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt.

MegnézemA kormány azt javasolja, hogy vessenek véget a szabad mozgásnak. Ha ezt a Parlament megszavazza, és megegyezés nélkül lépnek ki az EU-ból, akkor is beléphetsz Angliába vízum nélkül, de csak maximum 3 hónapig maradhatsz. Ha 3 hónapnál kevesebb ideig szeretnél maradni, nem kell vízumot kérni.

Ha három hónapnál tovább szeretnél maradni

Meg kell kérned a temporary leave to remain-t (ideiglenes letelepedés). Ez lehetővé teszi magyar (EU) állampolgároknak, hogy dolgozhassanak, lakhassanak és tanulhassanak az Egyesült Királyságban. Aki majd megkapja ezt a vízumot, a kiadás dátumától számított 36 hónapig maradhat és dolgozhat az országban. Temporary leave to remain-re online lehet majd jelentkezni.


---- Hirdetés. ----
Ingyenes SIM kártyát rendelhetsz vagy új telefonos csomagra fizethetsz elő az EE Mobile -nál.


MegnézemEz egy átmeneti, nem meghosszabbítható státusz. Ez nem letelepedési engedély és nem engedi az EU állampolgároknak a végleges itt maradást. Aki több, mint 36 hónapig akar maradni majd, jelentkeznie kell egy bevándorlási engedélyért az új rendszerben, ami 2021 január 1-je után lép életbe.

Ha beléptél az Egyesült Királyságba, mielőtt kilépnek az EU-ból, akkor a EU Settlement -et vagyis Letelepedési Engedély kell megkérned. Ha elfogadják a kérelmedet, továbbra is maradhatsz és dolgozhatsz az országban. Ha a Brexit után érkezel majd, de már éltél az Egyesült Királyság területén a Brexit előtt, akkor is megkérheted az EU letelepedési Engedélyt.

A határon való belépéskor megegyezés nélküli kilépés esetén is csak útlevelet, vagy személyi igazolványt (előreláthatólag 2020 december 31.-ig használhatod) kell felmutatni. Továbbra is használhatod a kapukat az elektromos útlevelekkel, ha 12 év feletti vagy.

Megegyezés nélküli Brexit esetén:

  • Magyar jogosítványra a szabályok nem változnak.
  • Ha az autódra nincs biztosítás kötve az Egyesült Királyságban, kell magadnál hordanod egy zöld kártyát (Green card).
  • Nem lesz változás, milyen ételeket, növényeket hozhatsz be az országba.
  • Lehetséges, hogy háziállatodnak vérvételre lesz szüksége, a veszettség elleni oltások bizonyítására.
  • Kisebb áruk importálására új szabályok lesznek.
  • Ha több, mint £10000 készpénzt hozol be az országba, be kell jelentened.

Részletesebb tájékoztatót az www.gov.uk  oldalán olvashatsz.