Weboldalunk 2022 Augusztus 18-tól megszűnik. Köszönjük az eddigi látogatásokat.Vita és konfliktus a munkahelyen
Jogtalan bérelszámolás
Ha igazságtalanul elbocsájtottak
Hova fordulhatsz
Munkahelyi baleset
Munkahelyi veszély jelentése

Vita és konfliktus a munkahelyen

Munkahelyi konfliktusok sokféle formát ölthetnek. Bármilyen konfliktusról is beszélünk, ez a munka rovására mehet és a személy közérzetet is befolyásolhatja a munkahelyen. Néhány probléma, ami konfliktust okozhat dolgozók, vagy munkáltatók között:

 • Nem megfelelően képzett menedzsment
 • Tisztességtelen bánásmód
 • Tisztázatlan munkakörök
 • Rossz kommunikáció
 • Rossz munkakörnyezet
 • Az esélyegyenlőség hiánya
 • Zaklatás

Első lépések, amiket ilyen körülmények között tehetsz


---- Hirdetés. ----
Utalj pénzt Angliából kedvező árfolyamon az XE -vel.
Magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt.

Megnézem • Próbáld megbeszélni a problémáidat barátságos úton
 • Beszélj a főnököddel, az HR-al, vagy a szerinted megfelelő személlyel, aki eltudja dönteni, hogy tényleg történt e hiba
 • Jegyezd fel az eseményeket. Írd le részletesen mi történt dátummal és idővel, és őrizz meg mindenfajta papír másolatot. Például levelet, emailt, jegyzeteket, jelenléti ívet.
 • Kérj tanácsot a jogaidról
 • Ha minden eljárást kipróbáltál és nem találtál megoldást, akkor hivatalos panaszt kell tenned, kövesd a munkáltató eljárásait.
 • Lépj kapcsolatba az ACAS-al itt.

Az ACAS egy ingyenes és pártatlan tanácsadó munkáltatóknak és munkavállalóknak munkajogról. Az ACAS támogatja a jó kapcsolatot munkavállaló és munkáltató között, de ha a dolgok rossz irányba fordulnak, akkor segítenek megoldani a problémákat.

Jogtalan bérelszámolás

A minimálbér alatti fizetés törvényellenes. Ha ilyennel állsz szemben, feljelentheted a munkáltatót az adóhivatalnál itt HMRC, akik vizsgálatot indítanak a munkáltatóval szemben és büntetést szabhatnak ki rájuk. Az HMRC a munkáltatókat bíróságra viszi a minimálbér ki nem fizetéséjért, ahol a munkáltatót pénzbírságra ítélhetik.

A munkavállaló bíróságra viheti a munkáltatót, ha

 • úgy érzi nem kapja meg a minimálbért
 • tisztességtelen bánásmódban részesültek a minimálbérre való jogosultságuk miatt
 • megkülönböztetés miatt, ha a koruk szerint magasabb minimálbérre jogosultak, mint amit kapnak.

Ha igazságtalanul elbocsájtottak

Vannak olyan esetek, amikor a munkáltató tisztességesen elbocsájthatja a munkavállalót. A munkáltatónak minden esetben meg kell vizsgálnia a körülményeket az elbocsájtás előtt. Ezek közé tartozik, ha

 • nem tudod a munkádat megfelelően elvégezni. Ilyen például, ha nem tudsz lépést tartani a munkádban bekövetkezett fontos változással, nem jössz ki a munkatársaiddal. Ilyen esetekben a munkáltatónak figyelmeztetésben kell, hogy részesítsen, és adnia kell egy esélyt neked, hogy jobb legyél. Ha nem sikerül, akkor elbocsájthat.
 • Betegség esetén. Ha olyan hosszútávú betegséged van, ami lehetetlenné teszi a munkád elvégzését, akkor elbocsájtható vagy. Bármilyen intézkedés előtt a munkáltatónak meg kell keresnie a módját, hogy támogasson és adjon ésszerű időt, hogy helyreálljon a betegséged.

Azonnal elbocsájtható valaki:


---- Hirdetés. ----
Ingyenes SIM kártyát rendelhetsz vagy új telefonos csomagra fizethetsz elő az EE Mobile -nál.


Megnézem • Súlyos hibát követ el. A munkáltató elbocsájthatja a munkavállalót anélkül, hogy keresztül menjen a szokásos fegyelmi eljáráson. Ez akkor történhet meg, ha például erőszakos magaviseletet tanúsítottál egy kollégád, vagy a főnököd iránt.
 • A munkáltató törvénybe ütközik, ha továbbra is foglalkoztat. Például, ha kamionsofőr vagy és elveszik a jogosítványodat.
 • Ha lehetetlen, hogy továbbra is foglalkoztassanak. Például ha a gyár amibe dolgozol leégett.
 • Börtönbe kerülsz.

Mi számít igazságtalan elbocsájtásnak? Igazságtalan elbocsájtásnak számít, ha a munkáltatónak nincs jó oka az elbocsájtásra vagy nem követte a cég fegyelmi vagy elbocsájtási folyamatát.

Példák igazságtalan elbocsájtásra:

 • Rugalmas munkabeosztást kérsz
 • Megtagadtad a munkaidő jogaid feladását
 • Nem tudtál dolgozni zsűriszolgálat miatt
 • Szülési szabadságot kértél
 • Nyugdíjra kényszerítettek

Ha igazságtalanul bocsájtottak el, munkaügyi bírósághoz fordulhatsz, ha több, mint 2 éve a munkáltatónak dolgozol. A feljelentés ingyenes. www.employmenttribunals.service.gov.uk

Akkor is munkaügyi bírósághoz fordulhatsz, ha a munkáltatód jogellenesen bánt veled. Általában a munkaviszony megszűnésétől, vagy a probléma bekövetkezésétől számított 3 hónapon belül kell benyújtani a feljelentést a bírósághoz.

A feljelentés benyújtása előtt, meg kell mondani a jogásznak és az ACAS-nak, hogy szándékodba áll bírósághoz fordulni. Lehetőség nyílik arra, hogy az ACAS segítsen megoldást találni bíróság nélkül.

Hova fordulhatsz

Bármilyen munkaügyi segítségre van szüksége, fordulj az ACAS-hoz. Telefon: 0300 123 1100 Hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között. www.acas.org.uk

Ingyenes jogi tanácsot kaphatsz a helyi Citizen Advice irodában www.citizensadvice.org.uk.

Diszkriminációval kapcsolatban az egyenlőséggel foglalkozó tanácsadó (The Equality Advisory and Support Service) segíthet. www.equalityadvisoryservice.com

Igazságtalan elbocsájtás esetén lépj kapcsolatba a: Employment Tribunal customer contact centre. Telefon: 0300 123 1024 www.employmenttribunals.service.gov.uk

Munkahelyi baleset

Munkahelyi balesetet jelentsd be a munkáltatónak amilyen hamar lehet és győződj meg róla, hogy rögzítik azt a baleseti könyvbe. Ha ezt nem teszik meg, vagy nincs baleseti könyvük, írj le mindent részletesen és küld el a főnöködnek. Tarts meg egy példányt magadnak. Ha nagyon beteg vagy és nem tudod jelenteni a balesetet, kérj meg valakit hogy tegye meg helyetted.

Menj el az orvoshoz akkor is, ha a sérülés nem tűnik komolynak. Az orvos rögzíti a baleset orvosi adatait. Ez hasznos lesz, ha kártérítést szeretnél követelni.

Munkahelyi baleset esetén táppénzre jogosult vagy. A sérülés súlyosságától függően jogosult lehetsz segélyre is. Ezt Industrial Injuries Disablement Benefit-nek hívják. Kártérítést is kérhetsz a munkáltatótól, de ez a folyamat hosszadalmas. Kártérítést a balesettől számított 3 éven belül meg kell igényelni. Kérj jogi tanácsot a legközelebbi Citizen Advice-tól. www.citizensadvice.org.uk.

Jogi eljárás sokba kerülhet, de kaphatsz segítséget a feltétel nélküli megállapodással (No Win No Fee), ami annyit jelent, hogy az ügyvéded csak akkor kér pénzt, ha megnyeritek a pert. Ha veszítesz lehet ki kell fizetned a másik oldal jogi díját.

Ha ügyvédre van szükséged, lépj kapcsolatba a Law Society-vel Cím: 113 Chancery Lane, London, WC2A 1PL Tel: 020 7242 1222 Email: info.services@lawsociety.org.uk Website: www.lawsociety.org.uk

A Személyi Sérülések Ügyvédek Szövetsége (The Association of Personal Injury Lawyers – APIL) egy nonprofit ügyvédi szervezet, amely személyi sérülésekre szakosodott. Az APIL-hez tartozó számos ügyvéd egy akkreditációs rendszer része. Ők is segíthetnek találni egy megfelelő ügyvédet. Cím: 3 Alder Court, Rennie Hogg Road, Nottingham, NG2 1RX Tel: 0115 943 5400 Email: mail@apil.org.uk Website: www.apil.org.uk

Ha egy közlekedési baleset következtében szenvedtél sérülést, és egy autós szervezet, például az AA vagy a RAC tagja vagy, akkor a szervezeten keresztül szakértői jogi tanácsot kaphatsz.

Munkahelyi veszély jelentése

Ha a munkahelyeden találsz valamit, amit úgy gondolsz, hogy megsérti az egészségügyi és biztonsági törvényeket, és valószínűleg komoly kárt okozhat, bejelentheted a Health and Safety Excutive-hoz.

A probléma bejelentésének leggyorsabb módja az online űrlap használata itt. Sikeres elküldés után visszaigazolást kapsz. Ha nem tudod kitölteni az űrlapot, akkor felhívhatod a 0300 003 1647-es telefonszámot, ahol segítenek neked ebben. A vonalak hétfőtől péntekig 8: 30-17: 00 között, szerdán 10-től 17 óráig tartanak nyitva.