Weboldalunk 2022 Augusztus 18-tól megszűnik. Köszönjük az eddigi látogatásokat.Sürgős életveszélyes esetekben hívd a mentőket 999 telefonszámon.
Sürgős eset, de nem életveszélyes állapot esteében az NHS 24 órás telefonos segély vonalát nyugodtan hívhatod bármilyen esetben. Számuk 111.
Nem sürgős esetekben felkeresheted bármelyik gyógyszertárt – Pharmacy, Chemist- vagy házi orvosod ügyeletét – GP Out of hour service – tanácsért.
Kinek ingyenes? Ellátásra való jogosultságról lejjebb olvashatsz.
Egészség pénztár Angliában

Változás 2021 Január 1-től

Az újonnan jövőknek, mindazok akik 6 hónapnál további tanuláshoz vagy munkavállaláshoz esteleg vállalkozáshoz igényelnek vízumot, a vízum igényléssel együtt egy egészségügyi felárat – IHS vagyis immigration health surcharge is kötelező fizetni, amely tanulóknak £470/év és munkavállalóknak £624/év. Ezt az összeget a vízum teljes időtartamára egyben kell kifizetni a vízum igényléssel egyidőben. Tehát például ha 2 évre szól a vizum akkor 2 évet kell egybe kifizetni előre.

Azon újonnan jött hosszútávon tanulók, akik nem dolgoznak a tanulás mellett és rendelkeznek magyar (EUs) egészségügyi kártyával, a kifizetett IHS-t visszatudják igényelni következő évben, feltéve, ha csak ez EUs eü kártyát használták az adott évben.


---- Hirdetés. ----
Utalj pénzt Angliából kedvező árfolyamon az XE -vel.
Magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt.

MegnézemSürgős esetek

Az Egyesült Királyságban Mentők, Rendőrség, Tűzoltóság központi száma telefonszáma 999.
Angliában a baleseti és sürgősségi eseteket az NHS (National Health Service- Nemzeti Egészségszolgáltatás) kórházaiban, a baleset és sürgősségi – A&E vagyis Accident & Emergency – részlegen látják el.
Az alábbi linkkel ki tudod keresni a legközelebbit itt NHS.
Várakozási idő az eset sürgősségétől függ és akár több óra is lehet.

Baleset, életveszélyes állapot, eszméletvesztés, szív-infarktus, agyvérzés, tartós erős mellkasi fájdalom, légzési nehézségek, súlyos vérzés, súlyos allergiás reakciók, súlyos égési sérülés, heveny zavartság, nem csendesülő roham, súlyos fejsérülés, stb esetén azonnal keress sürgős orvosi segítséget.

Baleset és életveszélyes állapot esetén a sürgős orvosi ellátás mindenki számára ingyenes Angliában, beleértve külföldi turistákat is.


---- Hirdetés. ----
Ingyenes SIM kártyát rendelhetsz vagy új telefonos csomagra fizethetsz elő az EE Mobile -nál.


MegnézemSürgős eset, de nem életveszélyes állapot

Az NHS 24 órás telefonos segély vonalát nyugodtan hívhatod bármilyen esetben. Számuk 111

Kisebb sérülések részlegét – Minor injuries units vagyis MIUs vagy a Sürgősségi ellátási központot – Urgent Care Centres vagyis UCC felkeresheted, rándulások, húzódások, csonttörések, elfertőződött sebek, kisebb égési sérülések, kisebb fejsérülés, csípés és harapás, kisebb szemsérülés, hát, váll, mellkas sérülés, stb esetén.
Az alábbi linkkel ki tudod keresni a legközelebbit itt NHS.
Előzetes időpont foglalás nem szükséges.

Bármelyik Walk-in center-be fogadnak személyesen előzetes időpont nélkül, fertőzések, kiütések, vérnyomás problémák, törések és sérülések, esemény utáni fogamzásgátlás, hasfájás, hányás és hasmenés, szénanátha, rovar csípés és állat harapás, öltés (varratok), kötéscsere, kisebb vágások és horzsolások, kisebb égések és húzódások, dohányzás leszokás, stb esetén.
Az alábbi linkkel ki tudod keresni a legközelebbit itt NHS.

Nem sürgős esetek

Köhögés, torokfájás, nátha, fejfájás és egyéb fájdalmak, stb esetén felkeresheted bármelyik gyógyszertárt – Pharmacy, Chemist- vagy Házi orvosod ügyeletét – GP Out of hour service – tanácsért.
Tünetellenőrzést online www.webbeteg.hu vagy NHS (angol) oldalakon ajánlott.
Közönséges betegségek otthoni tünet kezelésére további infót gyógyszerek Angliában cikkünkben olvashatsz.

Ellátásra jogosultság

Az ellátás ingyenes azon Angliában élő magyarok részére, akik 2020 December 31-ig bezárólag érkeztek és rendelkeznek settled vagy pre-settled státusszal. Elég ha megadod házi orvosod adatait. NHS kártyát nem kötelező magaddal vinni.
Ha nincs háziorvosod, akkor a Magyar Európai Egészségbiztosítási kártyád vidd magaddal arra az esetre, ha kérnék. Ha az sincs, a legrosszabb esetben fizetni kell.
További infót Háziorvos – GP – regisztrációról, Házi Orvos Angliában cikkünkben olvashatsz.

Az újonnan jövőknek, mindazok akik 6 hónapnál további tanuláshoz vagy munkavállaláshoz esteleg vállalkozáshoz igényelnek vízumot, a vizum igényléssel együtt egy egészségügyi felárat – immigration health surcharge is kötelező fizetni, amely tanulóknak £470/év és munkavállalóknak £624/év. Ezt az összeget a vízum teljes időtartamára egyben kell kifizetni a vízum igényléssel egyidőben. Tehát például ha 2 évre szól a vizum akkor 2 évet kell egybe kifizetni előre.

Turistáktól, látogatóktól, tanulóktól kérik az Európai Egészségbiztosítási kártyát, amely ingyenes sürgősségi ellátásra jogosít. Ezt, Magyarországon igényelni bármely kormány irodában, postai úton itt EU igénylőlap kitöltésével vagy online itt EU kártya lehetséges.

Angliában élő magyarok számára Európai Egészségbiztosítási kártyát – European Health Insurance Card, melyet Magyarországra vagy bármely EU-s tagállamba való látogatásodkor használhatsz sürgős esetben, online igényelhetsz itt új UK EU kártya.

Magyarországi TB fizetés szabályról, a TB kijelentkezés cikkünkben olvashatsz.

Turistáknak vagyis Magyarországról Londonba látogatóknak és Angliában élő Magyarok Magyarországra utazás esetén, utazási biztosítás kötése ajánlott, amely fedezheti az egyéb felmerülő orvosi költségeket, elveszett- ellopták csomagok, tárgyakat és utazással kapcsolatos problémákat.

Egészségpénztárak – Health Cash Plan

Habár a legtöbb egészségügyi ellátás ingyenes Nagy Britanniában, vannak esetek, amikor egy kezelésért fizetni szükséges pl. fogászat – dental, szemápolás – eye care.
Csomagjaik £7.75/hó -tól kezdődnek.
Csomagok kifizetései tartalmaznak
Fogászati és Szemészeti – Dental and Optical Pl.kontakt lencse, szemüveg, fogorvosi fogfehérítés, és bármi amit fogorvos vagy szemész kezel.
Szakorvosi Fizioterápia, Osteopátia, Kiropraktika, Akupunktúra, Homeopátia,
Lábápolási Podiatria
Szakorvosi kivizsgálások Pl. konzultációs költségek, allergiás vizsgálatok, oltások,
Egészségügyi szűrés, patológiai vizsgálatok, röntgenfelvételek, ultrahang, CT, MRI elektrokardiogramok stb.
Születési és örökbefogadási támogatás
Kórházi befekvés esetén támogatás
Házhoz jövő ápoló
Baleset esetén kifizetés

Egészségpénztáradhoz hozzá adhatod házastársadat, párodat, így mindketten biztosítva lesztek, fontos, hogy egy lakcím alatt lakjatok.

Ha szeretnél egészség pénztárt nyitni ilyen esetekre, akkor az alábbi oldalakon körül nézhetsz.
Bupa www.bupa.co.uk vagy HSF www.hsf.eu.com