Weboldalunk 2022 Augusztus 18-tól megszűnik. Köszönjük az eddigi látogatásokat.London lakosságának legnagyobb része Oyster kártyát, vagy kontaktless kredit kártyát használ utazáshoz.

Mi az Oyster kártya?

Az Oyster kártya egy állandó, újra használható elektronikus jegy, amit fel kell tölteni pénzel, de tehetsz rá heti, havi vagy éves bérletet (Travelpass) is. Ha pénz van rajta, minden utazásnál leveszi a megfelelő összeget (Pay as you go), ha bérleted van, annyit utazol amennyit akarsz a bérlet időtartamáig. Ha 7 napból legalább 5-ön és csúcsidőben utazol, akkor érdemesebb lehet bérletet venni, mint pay as you go-t használni.

Hol és mennyiért lehet megvenni, feltölteni?

Oyster kártyát rendelhetsz vagy feltölthetsz online itt get an oyster card vagy vehetsz metróállomások jegykiadó automatáiból (legtöbbje csak kártyás fizetést fogad el, készpénzest nem), legtöbb vonatállomás pénztáraiból, Visitor Centre-nél és kisboltokban Oyster Ticket Stop.  A kártya egyszeri £5-ba kerül.


---- Hirdetés. ----Felöltéshez, megtett utazások listájának megtekintéséhez töltds le a hivatalos
TfL Oyster and contactless app-ot (Transport for London). A feltöltés után 30 percen belül elérhető lesz az összeg felvételre, amit úgy lehet felvenni, hogy az utazás megkezdésekor be kell érinteni a sárga leolvasót (bejáratnál vagy buszon, nem a jegyautómatáét).

Visitor Oyster kártya ugyanaz mint a rendes Oyster, annyi a különbség, hogy néhány helyen kedvezményt kapsz a bemutatására pl. bizonyos éttermekben.

Visitor kártyát árulnak online visitor shop Magyarországi kipostázással, Gatwick repülőtéren az Information Centre, Gatwick Express és Southern Railways jegyirodáiban, Stansted repülőtéren az Information Centre, Stansted Express és a National Express coaches (busz) jegyirodáiban vagy a Eurostar vonatokon (Párizsból vagy Brüsszelből).

Hogyan működik?

Minden utazásnál be kell érinteni a kártyát, hogy leemeljék róla a pénzt. Egy Oyster kártyával vagy Contactless-el csak egy személy fizethet. Mindenkinek külön saját utazó kártya vagy jegy szükséges.


---- Hirdetés. ----
Ingyenes SIM kártyát rendelhetsz vagy új telefonos csomagra fizethetsz elő az EE Mobile -nál.


MegnézemBuszon és villamoson (Croydonban) csak egyszer kell beérinteni felszálláskor, leszálláskor nem kell.

Metrón és vonatokon be kell érinteni (touch in) minden utazás megkezdésénél akkor is ha kapuk nyitva vannak vagy ha nincsenek kapuk akkor keresni kell egy leolvasót. És ki kell érinteni (touch out) az utazás végén. A ki és be érintéseknek párban kell lenniük.

Beérintéskor leveszik a teljes utazás árát, ami maximum £10.50 és kiérintéskor ez az összeg automatikusan vissza lesz állítva az utazás megfelelő összegére, attól függően melyik zónában érintettél ki. Ha nem érintesz be vagy ki akkor a maximum összeget fizeted arra az útra és ez nem fog beleszámítani a napi határ (daily cap) eléréséhez, amikor már napijeggyé válik.

Napi árhatár (daily cap)

Ha egy napon belül a megtett utazásaiddal eléred a napijegy árát, akkor arra a napra már nem vesz le több pénzt a kártyádról, tehát napijeggyé válik, feltéve, hogy be és ki érinted touch in – touch out minden alkalommal (buszon csak egyszer kell érinteni felszálláskor).

Csak busz és villamos (tram) £5.20

Zone 1-2 £7.40
Zone 1- 3 £8.70
Zone 1-4 £10.60
Zone 1-5 £12.70
Zone 1-6 £13.50

Heti árhatár (weekly cap)

Ha egy héten belül, hétfőtől kezve vasárnapig, a megtett utazásaiddal eléred a hetijegy árát , akkor arra a hétre már nem vesz le több pénzt a kártyádról, tehát hetijeggyé válik, feltéve, hogy be és ki érinted touch in – touch out minden alkalommal (buszon csak egyszer kell érinteni felszálláskor).

Csak busz és villamos (tram) £21.90

Zone 1-2 £37
Zone 1- 3 £43.50
Zone 1-4 £53.20
Zone 1-5 £63.30
Zone 1-6 £67.70

Ha ugyanazon az állomáson érintesz be és ki

Például beérintettél, de valami miatt ki kell menned.

  • 0 – 2 percig tehát 2 percen belül ugyanazon az állomáson be és ki érintettél, akkor a maximum összeg kerül levételre (max £8.40), ezt visszakapod vagyis nullázódik, ha 45 percen belül beérintesz bármely állomáson. (buszon nem jó).
  • 2 – 30 perc között egy út minimum árát veszi le, például 1-es zónában ez £2.40.
  • Több mint 30 perc után pedig 2 külön út maximum árát veszi le, mert úgy számítja, hogy mentél valahova, de nem érintettél ki és amikor jöttél vissza nem érintettél be, tehát 2 x max £8.40-et vesz le azaz max £16.80.

Átszállás

Átszállásoknál nem kell külön fizetni.

Ha metróról vonatra átszállsz és Pay as you go Oystert vagy Contactless-t használsz utazásodhoz, de közben ki kellett érinteni – touch out – a metróból, akkor ez esetben ha 10 percen belül beérintesz – touch in – a vonatra és persze majd az utad végén ki- touch out – akkor ez a két út egynek fog számítani.

Átszállásnál 1-es zónán való áthaladás esetében nem kell külön közben érinteni- touch.

Csak abban az esetben kell a rózsaszín -pink reader- leolvasót átszálláskor érinteni, ha nem 1-es zónán keresztül utazol, ezzel jelezve, hogy körbe mentél kikerülve az 1-es zónát. Minden esetben az egész utazás végén ki kell érinteni a kapun vagy sárga leolvasón-touch outPapírjegy tartalmazza az átszállást, nem kell vonalanként külön venni.

Jó tudni

Csúcsidő Oysteren, Contactless-en Hétfőtől Péntekig délelőtt 6.30-9.30-ig tart. Oysteren, Contactless-en délutáni csúcsidő 16.00-19.00 óráig tart. Oysteren, Contactless-el való beérintéskor – touch in-, az árat, az utazás megkezdésének ideje alapján számítják.

A jegyek és bérletek érvényesek a lejárat utáni napon reggel 04.29 óráig (beérintés időpontja oysteren és contactless-en). Tehát éjfél után éjszakai buszokon, metrókon is használhatod.
Jó tudni, ha heti, havi bérletet veszel, éjfél és 0430 óra között, alapból előző napi dátumot számítja kezdési időnek.

Bármilyen zónás napi, heti, havi, éves bérletet – travel kártyát használhatsz buszon és villamoson, pl. ha 2-3 zónás travel kártyád van, használhatod buszon London egész területén, belvárosban is.

Metrón és buszon felnőtt társaságában egy gyermek 11 éves kor alatt ingyen utazhat.
11- 15 évesig gyerekjegy – Child oyster – szükséges, ezt metróállomásokon kérheted.
Vonatra 3 – 15 éves korig gyerekjegyet kell vásárolni.

Utazás nyugdíjasoknak ingyenes. Ha Londonba laksz, megkérheted a Freedom Pass-t, ha nem vagy nyugdíjas, de 60 év feletti vagy, akkor a Seniors Oyster ID kártyával utazhatsz ingyenesen.

Oyster megszüntetése

kártyán maradt összeget visszaigényelheted már 24 óra után, ezzel megszünteted a kártyádat. Ezzel kapcsolatos kérdésekkel hívd 0343 222 1234 telefonszámot, nyitva mindennap 8 – 8-ig.

Megteheted nagyobb metróállomásokon a nagy jegyautomatáknál £10 és az alatti egyenleggel, ekkor a rajta maradt pénzt megkapod készpénzben. Csak keress egy nagy jegyautomatát, amin a tetején rajta van az is, hogy refund, érintsd az oystered az automata sárga leolvasójához és a képernyő jobb alsó gombját válaszd ki – pay as you go refund -, majd kövesd az utasításokat.

A megszüntetés után a kártya örökre használatlan lesz, de megtarthatod szuvenírként.

£10 feletti egyenleg esetén online www.tfl.gov.uk, telefonon 0343 222 1234 vagy nagyobb állomások visitor centereiben kérheted vissza az összeget.

Ha külföldről szeretnéd megszüntetni a kártyát, akkor postázd el a TFL ügyfélszolgálathoz és kérj pénzvisszatérítést. Megteheted online írd bele neved, címed országgal, készíts egy fotót az oystered mindkét oldaláról és még kell az email címed hozzá. Kapni fogsz egy online linket amin kitöltheted a nemzetközi bankszámla adataid (SWIFT és IBAN szám) amire a pénzt utalják kb 7 munkanapon belül. Kérheted még telefonon +44343 222 1234 vagy postai úton küld el az Oyster kártyádat a neveddel, címeddel, email címeddel és telefonszámoddal az alábbi címre:

TfL Customer Services
4th Floor
14 Pier Walk
London
SE10 0ES

Hova fordulhatsz?

A kártyát regisztrálhatod online www.tfl.gov.uk, abban az esetben ha elveszne, visszakaphatod a pénzt vagy bérletet ami rajta volt. Bármely oysterrel kapcsolatos problémával lépj a TFL-lel kapcsolatba itt online vagy telefonon 0343 222 1234.