Weboldalunk 2022 Augusztus 18-tól megszűnik. Köszönjük az eddigi látogatásokat.Ha tervezed, hogy ellátogatsz a gyönyörű Skóciába, itt van néhány tipp, mit érdemes megnézni.

1Edinburgh

A  vulkanikus eredetű területen elhelyezkedő várost 626-ban alapították és a 15. Században lett Skócia fővárosa. A történelem során számos esetben volt csaták helyszíne, kifosztották és egy része tűzvészben megsemmisült, de lakói nagy figyelmet fordítottak a felújítására. Ezt a történelmi nevezetességekben és látnivalókban gazdag várost 1995-ben a Világörökség részévé választották.  Van rengetek fesztivál, amiből a leghíresebb az augusztusban tartott Edinburgh-i Fesztivál.


---- Hirdetés. ----Látványosságai: Edinburgh Vár, a Királyi Palota, a Szent Egyedi Katedrális, a Skót Parlament, Skót Nemzeti Galéria, Skót Nemzeti Könyvtár, John Knox ház, Skót Whisky-örökségi Központ, a Királyi Botanikus Kert, Walter Scott emlékmű, Dean-galéria

2Arthur’s seat

A Holyrood Park nagy részét kitevő dombok legmagasabbika Skóciában. Az Edinburg-i vártól mintegy másfél kilométerre keletre fekszik. Viszonylag könnyen megmászható, és szép kilátást nyújt a város felé. Nevét sokak szerint az Artúr király körüli mondakör nyomán kapta, de vannak eltérő magyarázatok is.

3Glasgow

Városháza, Glasgow City Chambers

Skócia legnagyobb városát a 6. Században alapították a Clyde folyó partján. Jelentős szerepet töltött be a nemzetközi kereskedelemben.

Látványosságai: Városi Múzeum, Közlekedési Múzeum, Kelvingrove Művészeti Galéria, Galsgow Katedrális, Modern Művészeti Galéria, Glasgow City Chambers, Glasgow Science Centre, Botanikus Kert.


---- Hirdetés. ----
Ingyenes SIM kártyát rendelhetsz vagy új telefonos csomagra fizethetsz elő az EE Mobile -nál.


Megnézem4Skót-felföld

Ez a történelmi régió Skóciában nagyon ritkán lakott, mivel számos hegygerinc uralja a talajt. Itt található a Brit szigetek legmagasabb hegye, a Ben Nevis is.

Legnépszerűbb látványosságai: Glen Finnan Viaduct, Eilean Donan Kastély, Loch Ness, Inverness, Glen Roz, Stalker Kastély, Glen Etive, Lochy Vízesés, Isle of Skye, Loch Lomond és a felföldi szarvasmarhákat is érdemes megcsodálni vörös hosszú szőrükkel.

5Loch Ness

Loch Ness-i tó

Skócia legnagyobb tava az állítólagosan benne élő Loch Ness-i szörnyről ismert. Hossza mintegy 40 km, maximális szélessége 2.4 km.

A tó nyugati partján fekvő Drumnadrochitban található a Loch Ness központ és kiállítás, ahol bemutatják a tó történetét és legendáját. Hajókirándulások is vannak, a Loch Ness-i szörny felkutatására, akit 1933-ban hoztak a világ figyelmébe.

6Fort William

A Skót felföld második legnépesebb városa híres turisztikai kirándulóhely. Hegyi túrák, hegymászások és hegyi biciklizések központja a közelben fekvő hegyeknek és völgyeknek köszönhetően.

Itt forgatták többek között a Harry Potter-t, A Hegylakó-t, A rettenthetetlen-t.

Minden Júliusban megrendezik a Fort William Hegyi Fesztivált, ami egy Skót-felföldi népi zenei és kulturális fesztivál.

7Isle of Skye

Dunvegan kastély /Dunvegan castle https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dunvegan_Castle_%26_Gardens.jpg

Skócia északnyugati partjánál fekvő sziget, amit egy közúti híd köt össze a Brit szigettel. A középső kőkor óta lakott terület története során állt Viking fennhatóság alatt, majd a MacLeod és a MacDonald klánok birtokában. A lakosság egyharmadának anyanyelve gall. A lakosság jelentős része mezőgazdaságból, halászatból, whisky lepárlásból és turizmusból él.

8Falkirk-i kerék

Falkirk kerék. Mack https://commons.wikimedia.org/wiki/File:FalkirkWheelSide_2004_SeanMcClean.jpg

A Falkirk és Edinburgh között húzódó Union csatornát, valamint a Falkirk és Glasgow közötti Forth és Clyde csatornát összekötő hajólift. A látványos szerkezet 2002 májusában nyitott meg. A két vízszintsík 24 méteres magasságkülönbsége nem tette lehetővé egy többlépcsős zsiliprendszer kialakítását, ezért előjöttek ezzel a 35 méter átmérőjű forgókerékkel, ami valódi turista látványossággá vált.

9Glenfiddich whisky gyár

Dg-505 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glenfiddich_Distillery_-_panoramio_(1).jpg

Skóciába látogatva nem lehet kihagyni ezt a gyárlátogatást. Megmutatják hogy készítik a világ leghíresebb whisky-it a desztillálástól az érlelésig. A látogatás whisky kóstolással ér véget. Cím: The Glenfiddich Distillery, Dufftown Banffshire, AB55 4DH. Jegyek £10 – £95 között. www.glenfiddich.com

10Aberdeen

Kings College

Skócia harmadik legnépesebb városa hosszú tengerparttal rendelkezik. Aberdeen híres szürke gránitból épült épületei ezüstösen csillognak a napfényben.

Látnivalók: Aberdeen Művészeti Galéria, régi városháza, Marischal Egyetem, Új városháza, tengerpart, Powis kapu, Szent Machar Katedrális, Gilcomston Templom,

11Eilean Donan-i vár

A Dornie településen található vár a skót MacRae klán székhelye. A vár egy szigetre épült a Loch Duich tóban. A várat csak gyalogosan, egy kőhídon lehet megközelíteni. Itt forgatták a Hegylakót.
Helyszín: Dornie, IV40 8DX
Nyitvatartás:
Február 1-március 23-ig: 10.00-16.00
Március 24- október 26-ig: 10.00- 18.00
Jegyek: £10/felnőtt, £9/nyugdíjas, £6/gyermek, 5 éves kor alatt ingyenes.