Weboldalunk 2022 Augusztus 18-tól megszűnik. Köszönjük az eddigi látogatásokat.Angliában a legtöbb ember keresztény, de ezen kívül is minden más vallást szabadon gyakorolhatnak. Ha Angliában szeretnél magyar templomba járni, Londonban azt is megteheted.

A magyar református Templom
17 St Dunstan’s Road  W6 8RD, Istentiszteletet tart minden vasárnap délelőtt 11 és délután 3 órakor. www.reflondon.hu Legközelebbi megálló: Barons Court (Piccadilly line, District line)

A Szent István Ház
62 Little ealing Lane, W5 4EA vasárnaponként tart misét délelőtt 11.30-kor. Ez nincs minden vasárnap, az alábbi linkre kattintva megtekintheted a miserendet. www.szentistvanhaz.org Legközelebbi megálló: South Ealing (Piccadilly line)


---- Hirdetés. ----Vallások Angliában

Az Egyesült Királyságban a Keresztények kb 37,5 millió (59.5%), Muzulmánok kb 2,8 millió (4.4%), Hinduk kb 800 ezer (1.3%), Szikh kb 400 ezer (0.7%), Zsidók kb 270 ezer (0.4%), Buddhisták kb 260 ezer (0.4%) és egyéb vallásúak kb 4,5 millió (7,2%), Nem vallásosak kb 16,2 millió (32.9%) tesznek ki a népességnek a 2001-es népszámlálás szerint.

Londonban kb 4 millió keresztény, 1,3 millió muzulmán, fél millió hindu, 200 ezer zsidó, 130 ezer sikh, 76 ezer budhista, 200 ezer egyéb vallású és 2,5 millió nem vallásos ember él a statisztikai hivatal szerinti 2017-es felmérés alapján.

1Anglikán (Church of England)

Az Egyesült Királyságban a keresztény protestáns vallás sokféle irányt vett fel. Ezek közül a három legnagyobb irányzat az Anglikán, a Metodista Egyház és a Baptista Egyház.

Az Anglikán a legnagyobb keresztény egyház Angliában, amely a 16. században szakadt ki a római katolikus egyházból.  VIII. Henrik angol király szakított a pápával,  hogy elválhasson akkori feleségétől, Aragóniai Katalintól. Ma, több, mint 80 millió tagjával az egyik legnagyobb keresztény közösség.


---- Hirdetés. ----
Ingyenes SIM kártyát rendelhetsz vagy új telefonos csomagra fizethetsz elő az EE Mobile -nál.


MegnézemAz anyaegyház feje a Canterbury érsek, aki nem rendelkezik hivatalos hatalommal saját egyházán kívül, a Közösség azonban szimbolikus vezetőjének tekinti.

Leghíresebb anglikán templomok: Canterbury katedrális, Durhami székesegyház, lincolni székesegyház, Szent Pál székesegyház, Westminsteri apátság, Yorki katedrális.

2Katolikus

Nagy Britanniában kb 5 millió katolikus él. Egyik leghíresebb katolikus templom Londonban a Westminster Cathedral (katedrális).

3Ortodox keresztény

Az ortodox a keleti keresztény egyházak egyik fő irányzata, amely elsősorban az egykori Keletrómai Birodalom területén számít meghatározónak. A keleti ortodox egyházak nem ismerik el a pápát legfőbb méltóságnak és nem egyetlen szervezetet jelent, hanem 13 önálló helyi egyházat tömörít magában.

Ortodox templomok Londonban: Orosz Ortodox Katedrális, Mindenszentek Görög Ortodox Templom, Szent Eleftherios Görög Ortodox Templom, Romániai Szent György templom.

4Zsidó

A zsidó vallás a világ egyik legősibb és legelterjedtebb vallása. A szidó vallás kialakulása Kr.e. 16-Kr.e.13. századra nyúlik vissza. A zsidó vallás híveinek száma körübelül 14 millió, akiknek többsége Izraelben és az Amerikai Egyesült Államokban él, de Anglia lakosságának 0.5 százalékát is Ők teszik ki.

Híres zsinagógák Angliában: Bevis Marks Zsinagóga, The New West End Zsinagóga, Princes Road Zsinagóga Liverpool, Middle street Zsinagóga Brighton

5Muzulmán

Az Iszlám a föld nagy világvallásainak egyike, a kereszténység után a második legnagyobb vallás. Az Ősi arab, zsidó és keresztény hittel közös tőről fakadt vallás.  Az angol lakosság 5 százaléka muzulmán vallású, ami az Iszlámot Anglia második legnagyobb vallásává emeli.

Londoni Mecsetek: Aziziye Mecset, Brick Lane Mecset, East London Mecset, London Central Mecset,

6Szikh

A szikh vallást a 16. században alapította az indiai Nának guru. A hindu és a muszlim vallásháborúk környezetében kifejlődött vallás. Napjainkban a világon hozzávetőleg 23-25 millió követője van. A guru szó tanítót, a szík pedig tanítványt jelent. A szikhizmus központja az indiai Pandzsáb állambeli Amritszár város.

Szikh templomok (gurdwaras):  The Central Gurdwara, Gurdwara Karamsar Ilford, Gurdwara Sahib Woolwich

7Hindu

India ősi vallása nehezen definiálható. A történelem során dinamikusan fejlődő vallási rendszer, amely napjainkban is alakul, formálódik.  A kereszténység és az Iszlám után a harmadik legnépesebb vallási formáció. A világon hozzávetőlegesen 1 milliárd ember világnézetét képezi.

Az Egyesült királyságban a negyedik legnagyobb vallási csoport, a lakosság 1.5 százaléka követi a Hindu vallást.

Hindu templomok (Temple): Krishna Yoga Mandir Edmonton, Shree Swaminarayan Mandir Kingsbury, Jalaram Mandir Greenford

8Jehova Tanúi

A Jehova Tanúi nevű szervezet létrejöttének gyökerei a 19. századig nyúlnak vissza. Jehova Tanúi olyan emberek világméretű keresztény közössége, akik hitnézeteik kizárólag a Biblián alapulnak. Körülbelül 137000 követője van az Egyesült Királyság területén.

9Buddhizmus

A Buddhizmus az i.e. 6. században jött létre Indiában és elsősorban azoknak a körében terjedt el, akik a hinduizmus által szentesített kasztrendszer ellen tiltakoztak. A Buddhizmus Buddha tanításain alapszik, aki India északkeleti részén élt és tanított. Az Egyesült Királyságban körülbelül 178000 ember követi a Buddhista vallást.

Templomok (Temple) Londonban: London Buddhist Centre, East London Buddhit Cultural Centre

10Mormonizmus

Ez egy keresztény vallási mozgalom, ami tagjai szerint Krisztus egyházának visszaállításával kezdődött 1830-ban Amerikában. Sok éven át tagjait mormonoknak hívták, amíg el nem kezdték magukat Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának hívni. A világon mintegy 12m illió követője van, ebből 190000 az Egyesült Királyságba.

Két templom található Angliában, a Hyde Park Visitor Centre és a London Temple Visitors Centre Surrey-ben.